chrome firefox opera safari iexplorer

Близько 85 тисяч українських підлітків перебувають у групі ризику зараження ВІЛ

30 листопада 2011 о 17:01

Приблизно 85 тисяч українських підлітків у віці 10-19 років перебувають у групі ризику захворювання на ВІЛ, свідчать дані дослідження, проведеного Українським інститутом соціальних досліджень ім. Олександра Яременка разом із ЮНІСЕФ в Україні.

Згідно з результатами дослідження, на сьогодні у групі ризику знаходяться близько 50 тис. людей, що вживають ін'єкційні наркотики, 20 тис. залучені до гомосексуальних статевих відносин, 15 тис. дівчат залучені до комерційного сексу.

«Дві третини підлітків, що знаходяться в зоні ризику не мають постійного місця проживання. Серед схильних до ВІЛ-інфікування 70% вживають наркотичні речовини, 22% мають досвід вживання ін'єкційних наркотиків, 96% вживають алкоголь. При цьому 55% з тих, що вживають ін'єкційні наркотики, використовують нестерильний інструментарій», — ідеться в повідомленні.

В той же час, у представників цієї групи ризику виникають формальні бар'єри доступу до медико-соціальних послуг, оскільки 465 підлітків не знають чи не мають місця реєстрації, 46% не мають паспорта, у 54% з них відсутнє свідоцтво про освіту.

Дослідники зазначають, що порівняно з 2008 роком зменшилася кількість тих, хто займається самолікуванням інфекцій, що передаються статевим шляхом (із 47% в 2008 році до 42% в 2001), на 10% збільшилася кількість тих, хто знає, де можна пройти консультацію і тест на ВІЛ.

«Існуюча практика роботи з сім'єю повинна бути змінена, а також розроблені нові підходи в роботі служби у справах дітей. Це дослідження має стати вагомим аргументом для тих інституцій, які приймають рішення про зміну форм і методів роботи з дітьми, що живуть на вулиці, а також сім'ям, які потребують допомоги держави», — сказала представник уповноваженого президента України з прав дитини Інна Савчук.

Нагадаємо, що Україна посідає друге місце у Східній Європі за темпами поширення ВІЛ. За словами голови парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяни Бахтєєвої, щодня діагноз ВІЛ-інфекції ставиться майже 60 жителям України.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути