chrome firefox opera safari iexplorer

Цього року у більшості вузів платне навчання не подорожчало

13 червня 2012 о 09:29
Більшість вузів не збільшили ціни на контрактне навчання і залишили їх на колишньому рівні.

Наприклад, так вчинили в Київському національному університеті архітектури і будівництва, пише газета «Сегодня».

На відміну від 2011-го року, коли розцінки на архітектурні та інженерно-технічні спеціальності тут виросли на 20-25%, цього — не подорожчала жодна спеціальність.

Залишили на колишньому рівні розцінки і в Київському національному торговельно-економічному університеті (КНТЕУ). Як і рік тому, юристом тут можна стати за 17590 грн на рік, а вивчитися по одному з економічних напрямів коштує все ті ж 14 490-17 590 грн.

Крім столичних альма-матер, заморозили всі ціни і багато регіональних вузів. Наприклад,Харківський політехнічний інститут  і Національний університет ім. В. Н. Каразіна. Як і в минулому році, ціни в першому вузі коливаються від 6600 до 8900 грн на рік, а в другому — від 7670 до 15825 грн на рік.

Втім, є й ті вузи, які не підняли ціни на деякі спеціальності. Це, наприклад, КНУ ім. Т. Шевченка. Як і раніше в 30 000 грн за рік обійдеться навчання на таких спеціальностях, як «Право», «Міжнародне право», «Міжнародні відносини», «Міжнародний бізнес-ніс»,"Міжнародна інформація" і «Міжнародні економічні відносини».

Проректор з науково-педагогічної роботи Володимир Бугров не заперечує, що причина заморозки, крім усього іншого, ще й у тому, що розцінки на перераховані спеціальності у цьому виші, порівняно з іншими, одні з найвищих (в інших вузах ціна на ці спеціальності становить максимум 21 500 грн).

Тому у вузі розуміють, що підвищення ціни може привести до зменшення кількості потенційних студентів. Зате тут подорожчала «Міжнародна економіка». Тепер студентам доведеться платити за неї 23 000 грн на рік, що на 1360 дорожче, ніж в минулому році.

У вузі пояснюють це тим, що з кожним роком контрактників на цій спеціальності стає більше, а це означає, що необхідно створювати нові групи і збільшувати навантаження викладачів, яке мусить бути оплаченим.

Підвищилися ціни на деякі спеціальності і в Києво-Могилянській академії: приміром, «Філологія», «Філософія», «Історія», «Фізика» та «Хімія» тут подорожчали на 4,3-14,2%.

Що ж до інших вузів, то, наприклад, у КПІ, КНЕУ ім. В. Гетьмана, НАУ, НПУ ім. М. П. Драгоманова та «Львівської політехніки» ціни на всі спеціальності підвищили тільки на 3,5-4,6%, тобто в межах інфляції (її індекс — 4,6%).

Розділи: Новини освіти

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути