chrome firefox opera safari iexplorer

В Інтернеті з'явилися оцифровані стародруки про Київ

26 червня 2012 о 14:18

Роботи М. Грушевського, М. Закревського, сувенірні фотоальбоми та путівники столицею XIX — поч. ХХ ст. відтепер можна знайти в Інтернеті.

Компанія «Цифрова країна» оцифрувала колекцію стародрукованих і цінних краєзнавчих видань про Київ, що входять до фондів Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки м. Києва.

Таку ініціативу бібліотекарі проурочили до 1530-річчя заснування столиці України. Учасники проекту зазначають, що такі дати сприяють підвищення зацікавленості у громадян до своєї історії, а тому вкрай необхідно, аби кожен мав змогу легко дізнаватися нові факти про історію міста, його жителів, вивчаючи першоджерела.

Саме тому електронна колекція краєзнавчих видань знаходиться у вільному доступі для читачів з усього світу.

«Прогорнувши» буквально кілька сторінок в обідню перерву, можна побачити, як виглядав перший театральний будинок у Києві, дізнатися цікаву статистику з перепису населення 1874 року або ж досконально вивчити історію Університету Св. Володимира (нині Національний університет Тараса Шевченка).

Прогулятися старовинними вуличками Києва можна також, завітавши на сайт бібліотеки.

Варто зазначити, що «Цифрова країна» та Публічна бібліотека ім. Лесі Українки м. Києва не зупиняються на цьому, і зараз працюють над створенням електронної колекції Сержа Лифаря. 

Книжки з особистої бібліотеки «доброго генія балету XX століття» за місяць вже з’являться в мережі у вільному доступі.

«Рідна країна»

За інформацією компанії «Цифрова країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути