chrome firefox opera safari iexplorer

Верховна Рада хоче дозволити батькам вибирати мову навчання дітей у дитсадках

05 червня 2012 о 11:14

Верховна Рада має намір дозволити батькам вибирати мову навчання дітей у дошкільних навчальних установах.

За прийняття в першому читанні законопроекту № 9714-1 проголосували 245 депутатів за мінімально необхідних 226.

Рада має намір внести відповідні зміни до закону «Про дошкільну освіту».

Зокрема в статті 6 відповідного закону парламент планує закріпити право вільного вибору батьками мови виховання їхньої дитини.

За проектом, для задоволення національних, культурно-освітніх і мовних потреб громадян можуть створюватися дошкільні навчальні заклади, у яких виховання дітей здійснюється їх національною або іншою мовою.

За потреби в дитсадках можуть створюватися окремі групи, у яких виховання проходить іншою мовою, ніж у закладі в цілому.

Відповідно до проекту, від сплати за харчування дитини звільняються батьки, у сім'ях яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищував прожиткового мінімуму, а також батьки, діти яких досягли старшого дошкільного віку (від 5 до 6 років).

Ініціатори законопроекту — депутати Катерина Самойлик (фракція Комуністичної партії), Віталій Курило (група «Реформи заради майбутнього») і Сергій Баранов-Мохорт (фракція Партії регіонів).

Як повідомляло агентство, у липні 2011 Одеська міська рада дозволила 78 школам і 120 дошкільним установам вести навчання українською і російською мовами.

Відповідно до Конституції, державною мовою в Україні є українська, при цьому гарантується вільний розвиток, використання й захист мов національних меншин.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути