chrome firefox opera safari iexplorer

Земля, Венера і Сонце вишикувалися в одну лінію. Фото

06 червня 2012 о 13:38
Мешканці Землі 6 червня стали свідками рідкісного астрономічного явища.

З самого раннього ранку можна було спостерігати, як Венера проходить по диску Сонця, пишуть Вести.ru.

Для бажаючих побачити рух планети на тлі світила обладнані спеціальні майданчики з телескопами, відкриті планетарії.

Подорож Венери — це астрономічна подія століття.

Останній раз його можна було бачити не так давно — в 2004 році, але наступний раз відбудеться тільки через 105 років.

«Таких подій люди чекають місяці і навіть роки. Подібне повториться лише в 2117, але нас до цього часу вже на світі не буде. Унікальна можливість, одним словом!» — пояснив голова товариства астрономів Лос-Анджелеса Майкл Уайт.

Земля, Венера і Сонце шикуються в одну лінію. Венера рухається по диску світила у вигляді невеликої темної плями. Найкрасивіший момент — на початку і в кінці подорожі Венери, коли вона ледь торкається кордону сонячного диска.

Навколо планети виникає обідок, що світиться: світло Сонця заломлюється в атмосфері Венери.

До речі, першим звернув увагу на цей ореол Михайло Ломоносов — ще в 18 столітті. Небесна вистава триває декілька годин.

Вперше проходження Венери фіксує з її орбіти європейський зонд Venus Express. Побачити явище із Землі можуть жителі різних частин світу — Європи, Азії, Австралії, Океанії, Америки. Так, в США десятки людей зібралися біля обсерваторії на голлівудських пагорбах.Фахівці нагадують любителям астрономії, що не можна дивитися на Сонце без захисту, будь то затемнення або рідкісний венеріанський транзит.

Для захисту очей можна використовувати засвічену фотоплівку і рентгенівські знімки, але краще — спеціальні окуляри. Астрологи заздалегідь заспокоюють: нічого поганого зустріч Венери і Сонця не віщує, навіть навпаки — Венера — приносить удачу.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути