chrome firefox opera safari iexplorer

Депутати хочуть штрафувати українців за кондиціонери та антени

16 липня 2012 о 13:45

На думку юристів, справжнє призначення документа — в отриманні додаткового прибутку за рахунок штрафів за порушення в експлуатації інженерного обладнання, у тому числі кондиціонерів або телеантен, пишеLb.ua.

Законопроектом № 10694 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення правил користування жилими будинками і жилими приміщеннями» пропонується підвищити штрафи за порушення правил користування житловими приміщеннями, сходових клітин, ліфтів, під'їздів, прибудинкових територій з 17-51 грн до 340-1360 грн для громадян та з 51-119 грн до 850-1700 грн для посадових осіб.

При цьому, за словами керуючого партнера ЮК «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Сергія Алексєєва, документ передбачає накладення штрафу за неправильну експлуатацію інженерного обладнання.

«Що таке інженерне обладнання — це все, чим укомплектований коженбудинок. У першу чергу — це санітарно-технічні системи та прилади опалення, вентиляція, в тому числі кондиціонери, каналізація, системи електрообладнання, радіомережі, телефон, телебачення. Тобто за законом до будь-якій людини можуть прийти і перевірити, як вона встановила кондиціонер, телеантену, чи в дозволеному місці просвердлила отвір для вентиляції квартири або офісу. Враховуючи те, що всіх цих правил по суті ніхто не знає, порушниками стануть всі. А штрафи можуть досягати 1700 гривень» , — підкреслив юрист.

Він також додав, що ходоки з контролюючих органів в першу чергу підуть до бізнесу.

Вторинний інтерес для перевіряючих представлятимуть жителі багатоквартирних будинків, «порушення» яких можна підтвердити, оглянувши, наприклад, як встановлений кондиціонер, телеантена та інше інженерне обладнання.

«Фактично депутати готують чиновникам нову» золоту "жилу в загальнодержавних масштабах. Примітно, що рівень штрафів істотно варіюється, що дозволить чиновникам домовлятися з порушниками, пропонуючи заплатити, наприклад, 1700 гривень в казну або кілька сотень відкупних. Головною цільовою аудиторією законнопроекту стане дрібний та середній бізнес, якому доведеться відкупатися від нових перевірок і вивчати правила експлуатації інженерних систем. Підприємству буде простіше заплатити невеликий штраф, ніж занурюватися в тривалу бюрократичну тяганину ", — упевнений Алексєєв.

Джерело: УНІАН
Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути