chrome firefox opera safari iexplorer

Директор музею трипільської культури стверджує, що рейдери захопили музей заради землі на березі Дніпра

27 липня 2012 о 11:12

На Київщині можуть знищити музей трипільської культури — його приміщення в селі Трипілля захопили рейдери. Як розповів «УМ» директор музею Олександр Поліщук, проблеми виникли через непорядність одного зі співзасновників, який зазіхнув на ласий шматок землі, адже музей розташований у чарівній місцевості на березі Дніпра, за вiсiм метрів від берега.

«Усі дозволи та документи, які ми отримали під будівництво, нам видали лише за умови створення музею, без ніяких перепрофілювань. Тому бандитський напад на музей 21 липня заскочив нас зненацька. Очолював групу один iз засновників Володимир Лазоренко. Він заявив, що, будучи директором музею, продав будівлю іншій компанії. Працівників музею вивели за його межі, після чого нікого не пускали. Жодних документів щодо законності цієї оборудки не представили. Потім Лазоренко наказав забирати всі речі, інакше їх викинуть на вулицю. Звичайно, працівники одразу зателефонували до міліції. На виклик прибув начальник відділення міліції міста Українка Ігор Губов, який чомусь одразу підтвердив законність цього злочину. Заступника директора Леоніда Керкевича змусили підписати документ, що ніяких претензій до нападників він не має», — розповів «УМ» пан Поліщук.

На сьогодні музей не працює, а це становить небезпеку для унікальної колекції предметів часів трипільської цивілізації, яка, за офіційними оцінками, коштує понад 5 мільйонів доларів США. Водночас нові «власники» вже заявили, що це підробки та муляжі, й хочуть провести експертизу, аби довести цей факт і закрити музей назавжди. «Наша експозиція брала участь у всесвітніх виставках від Японії до Китаю. Наші експонати були представлені у Ватикані, де викликали фурор, — обурюється Олександр Поліщук. — Як пояснити такі відверто безглузді дії? Хіба що це політична провокація проти іміджу України. Нас до цього відвідало більше ста депутатів Верховної Ради, загалом 200 тисяч відвідувачів. Також ми — один iз небагатьох музеїв, який відвідала в повному складі шведська збірна під час Євро».

Працівники музею направили листа до Президента і Генеральної прокуратури з проханням захистити їх. Цікаво, що згаданий Володимир Лазоренко буквально днями отримав нагороду за меценатство. 19 липня в Українському фонді культури відбулось вручення Міжнародної премії імені Володимира Винниченка, де йому вручили медаль за вагомі внески в галузі національної культури, багаторiчну доброчинну діяльність.

ДОВІДКА «УМ»

Історико–археологічний музей «Прадавня Аратта — Україна» — приватний археологічний музей, розташований у селі Трипілля на березі Дніпра, неподалік Дівич–гори. Зареєстрований 2003 року, він розпочав свою діяльність у 2005–му. Засновниками музею є колекціонер Олександр Поліщук, будівельник Володимир Лазоренко, художник Анатолій Гайдамака і науковець Юрій Шилов.

Як розповідає Олександр Поліщук, «у музеї представлено дві тисячі предметів трипільської епохи, якi підтверджують, що трипільці були першоджерелом української нації. Експозиція музею складається з двох тем: на другому поверсі у двох залах знаходяться предмети побуту та знаряддя праці часів трипільської культури, які дають уявлення про тогочасну культуру. Біля музею відтворено двоповерховий будинок трипільців, у двох залах першого поверху представлено речі побуту і знаряддя праці, писанки, вишиванки українців XIX — початку XX століття.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути