chrome firefox opera safari iexplorer

Forbes з'ясував, кому належить найбільша колекція сучасного українського мистецтва

04 липня 2012 о 12:43

Український журнал Forbes з'ясував, кому належить найбільша колекція сучасного українського мистецтва, і хто на цьому заробляє більше за всіх у нашій країні.

Видання наводить приклад Ігоря Воронова, до якого два роки тому прийшов у гості один із директорів аукціонного дому Sotheby's, і, побачивши колекцію картин та скульптур, відчув себе погано.

Так, пояснює видання, триповерховий особняк бізнесмена на столичному Печерську заставлений шедеврами: скульптури Родена, Бранкузі, Пікассо; полотна російських художників-нонконформістів Немухіна та Звєрєва, роботи українців Криволапа та Макова; картини, яким не вистачило місця на стінах, стоять на підлозі впритул одна до одної, як книжки у шафі.

Forbes констатує, що це лише частина колекції, яку консультант Воронова — власник Karas Gallery Євген Карась — оцінює у $ 50 млн, і якщо ця оцінка вірна, на твори мистецтва припадає приблизно третина майна Воронова, який займає 68-ме місце у списку найбагатших українців.

«Мені більше подобається скульптура, ніж живопис», — стверджує бізнесмен, але його апетит до мистецтва настільки великий, що він зібрав найбільшу колекцію картин сучасних українських художників.

Водночас, київський галерист Олег Байшев зазначає, що приблизно кожна п'ята така робота купується на вторинному ринку саме Вороновим.

Видання пише, що Воронов народився у 1965 році в Алма-Аті, і вчився на історичному факультеті Київського університету імені Тараса Шевченка за спеціальністю Історія КПРС. Був членом університетського комітету комсомолу, куди разом із ним входили майбутні міністр освіти Дмитро Табачник, гендиректор Київстару Ігор Литовченко.

Forbes також звернув увагу на те, що першим великим бізнес-проектом Воронова стала страхова компанія Кредо Классик, частку у якій він отримав у 1994-му, і ця організація мала тісні зв'язки із державою.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути