chrome firefox opera safari iexplorer

Львівські альпіністи назвуть гору на Кавказі на честь Степана Бандери

18 липня 2012 о 10:53

Львівські альпіністи з клубу «Екстрем» учора здійснили сходження на безіменну вершину висотою 4125 м у районі Казбегі на кордоні Грузії та Росії. У рамках громадської акції «Герої України на вершинах світу» цю гору вони планують назвати на честь лідера ОУН Степана Бандери. У штурмі вершини взяли участь шість досвідчених альпіністів­українців, iз них п’ятеро львів’ян та один тернополянин. Профінансував акцію тернопільський громадський діяч Михайло Апостол.

«Згідно з результатами соціологічних опитувань, Степан Бандера — найзнаменитіша людина в Україні. Зважаючи на те, скільки вершин носять імена славетних героїв, ми вирішили зайнятися пошуком такої вершини, яку можна було б назвати на честь Бандери, — розповів «УМ» керівник групи альпіністів львівського гірського клубу «Екстрем» Мар’ян Нищук. — Обрана нами вершина головного кавказького хребта має доволі символічне значення. Вона розташована на російсько­грузинському кордоні так, що з неї видно вершини інших гір Росії, Грузії i багатьох інших регіонів. Це безпосередньо асоціюється з тією ідеєю, за яку все життя боровся Степан Бандера, втілює прагнення провідника ОУН­УПА створити конгрес боротьби поневолених народів».

Підкоривши гору, альпіністи планували встановити там меморіальну дерев’яну таблицю з іменем Степана Бандери та розгорнути прапори України й УПА. За словами учасників сходження, невдовзі вершина отримає назву офіційно. Альпіністи та представники Львівської, Тернопільської й Івано­Франківської областей звернуться з відповідним листом­проханням до Грузинського географічного товариства. За словами Нищука, у жовтні вони хочуть поїхати в Тибет, знайти там гору і назвати її іменем митрополита Андрея Шептицького. Також у планах — поїздка в Південну Америку, де нові вершини, ймовірно, отримають назви на честь колишнього предстоятеля УГКЦ Йосипа Сліпого та першого голови ОУН Євгена Коновальця.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути