chrome firefox opera safari iexplorer

На вимогу Польщі українська прокуратура допитала ветерана УПА. ВІДЕО

30 липня 2012 о 12:40

Генпрокуратура Польщі порушила кримінальну справу проти дій бандерівського підпілля на Волині. Українською прокуратурою, на запит польських силовиків, «за фактами злочинів проти польського народу» був допитаний ветеран УПА Степан Бакунець. ВІДЕО

Про це повідомляє громадянська ініціатива «Поліська Січ» з посиланням на Дубровицьку районну прокуратуру Рівненської області.

За словами представників райпрокуратури, вони виконували окреме доручення Генпрокуратури України, яка отримала від польської генпрокуратури запит про «надання правової допомоги у кримінальній справі, порушеній за фактом злочинів проти польського народу».

У клопотанні польська сторона звертається з проханням «провести слідчі дії із громадянином України Бакунцем Степаном Сидоровичем, який у 1962 році оселився в одному з сіл Дубровицького району».

«Ми виконали це доручення і допитали [ветерана], бо окреме доручення у кримінальній справі підлягає обов'язковому виконанню, — зазначили у районній прокуратурі. — Допитали і направили протокол допиту в прокуратуру Рівненської області, а далі вони вже якось передавали на Польщу».

На думку громадської ініціативи, підставою для таких слідчих дій стали твердження польського історика Ґжеґожа Мотики, який звинуватив відділ УПА Григорія «Коробки» Перегійняка в ліквідації польської колонії Паросля поблизу села Антонівка в Сарнецькому районі Рівненщини.

Допитаний райпрокуратурою ветеран УПА Степан Бакунець, який служив у загоні «Коробки», повідомив «Поліській Січі», що ніколи не чув про колонію Паросля.

Також Бакунець зазначив, що на запитання прокуратури розповів про свою участь в облозі бійцями УПА села Гута-Степанська (сьогодні село Гута Костопільського району Рівненщини) в липні 1943 року.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути