chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні податківці святкують своє професійне свято

02 липня 2012 о 08:34

Враховуючи значну роль державної податкової служби України у забезпеченні реалізації податкової політики держави, Президент України 24 жовтня 2005 року підписав Указ № 1506/2005 «Про День працівника державної податкової служби України», згідно з яким професійне свято податківців в Україні відзначається щорічно 2 липня.

За радянських часів податкова адміністрація як окрема служба не існувала. Роль податків у формуванні бюджету була досить незначною. При цьому, адміністрування податків було зосереджено не в Києві, як столиці України, а в Москві.

Останній чинник мав істотний вплив на відсутність в Україні податкових традицій і кваліфікованих податкових кадрів.

Податкова служба фактично була створена згідно з постановою Ради Міністрів Української РСР від 12 квітня 1990 р. «Про створення державної податкової служби в Українській РСР», відповідно до якого створення державної податкової служби слід було завершити до 1 липня 1990 р. Податкова служба України була створена як підрозділ Міністерства фінансів.

Указом від 22 серпня 1996 року № 760/96 на базі Головної державної податкової інспекції України, державних податкових інспекцій в Автономній Республіці Крим, областях, районах, містах, які ліквідували, утворена Державна податкова адміністрація України та відповідні державні податкові адміністрації, які діють і в даний час.

У складі органів державної податкової служби є спеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями — податкова міліція. Створення ДПА України в 1996 р. було продовженням побудови дієвої системи контролю за дотриманням податкового законодавства.

Стратегічною метою податкової політики є створення в Україні стабільної податкової системи, яка б забезпечила достатній обсяг надходжень платежів до бюджетів усіх рівнів, ефективне функціонування економіки держави, справедливий підхід до оподаткування всіх категорій платників податків, а також створення умов для подальшої інтеграції України у світове співтовариство.

Розділи: Традиції

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути