chrome firefox opera safari iexplorer

Українська Вікіпедія перетнула позначку у 10 мільйонів редагувань

23 липня 2012 о 08:16

О пів на першу ночі 22 липня україномовний розділ Вікіпедії перетнув позначку в 10 мільйонів редагувань. Відомо, що це відбулось у статті Друга світова війна, а саме десятимільйонне редагування стосувалось косметичних змін у посиланнях на інші мовні розділи Вікіпедії, чим займаються спеціально розроблені програми роботи для автоматизації процесу додавання міжмовних посилань.

Українська Вікіпедія посідає 14 місце за кількістю статей серед усіх мовних розділів Вікіпедії, маючи більше 390 тисяч статей. В ній зареєстровано більше 140 тисяч користувачів, але лише близько 2 тисяч з них є активними, тобто здійснили протягом місяця щонайменше одне редагування. Водночас, українська Вікіпедія за кількістю редагувань посідає 21 місце, поступаючись низці мовних розділів, які мають меншу кількість статей, аніж україномовний розділ всесвітньовідомої інтернет-енциклопедії.

Вікіпедія є рухом добровольців, які віддають свій час, свої знання для того, аби зробити цю енциклопедію повнішою та точнішою, і аби результатами їх невтомної праці могли скористатися мільйони користувачів.

Наразі україномовна Вікіпедія наближається до позначки у 400 тисяч статей. Тому редактори-волонтери україномовного розділу Вікіпедії закликають усіх долучитися до редагування Вікіпедії та стати автором 400-ттисячної статті, адже для цього необхідно мати доступ до інтернету та інформації, на основі якої можна створити або доповнити статтю. Крім того, для новачків громадською організацією «Вікімедіа Україна» розроблено посібник з редагування Вікіпедії, який розміщено у вільному доступі на ВікіСховищі, і який стане в нагоді усім, хто бажає стати одним з редакторів Вікіпедії.

Для довідки. Рубіж у 100 тисяч статей українська Вікіпедія подолала в березні 2008 року, для чого її редакторам знадобилося чотири роки після появи першої статті наприкінці січня 2004 року. За два наступні роки було написано ще сто тисяч статей, а у липні 2011 року було подолано позначку у 300 тисяч статей.

Вікіпедією та багатьма іншими сестринськими вікі-проектами опікується «Фонд Вікімедіа», який має регіональні відділення у близько 40 країнах світу. Українським регіональним відділенням є громадська організація «Вікімедіа Україна», яка працює над втіленням багатьох проектів з метою популяризації Вікіпедії серед людей, залучення до неї нових користувачів до її редагування, а також збирання інформації для її наповнення.

Прес-служба ГО «Вікімедіа Україна».

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути