chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні вперше з 2008 року зросло виробництво молока

20 липня 2012 о 12:54

За підсумками першого півріччя 2012 року виробництво молока, що відправляється на переробку, зросла вперше з 2008 року — на 5,4%, до 2,14 млн тонн.

Про це повідомили в четвер в «Українському клубі аграрного бізнесу» з посиланням на дані Держстату, пише газета «Комерсант-Україна».

При цьому вперше з 2006 року сільгосппідприємства випередили населення за обсягами зданого на переробку молока — від підприємств переробникам надійшло на 15,6% більше молока, ніж у минулому році — 1,15 млн тонн, а від населення — на 6,3% менше, 0,99 млрд тонн.

Причиною цьому стало падіння попиту на молоко в 2012 році, відзначає видання.

Через заборону на ввезення українського сиру в Росію на початку року зупинилося кілька великих молокозаводів, що призвело до падіння попиту і цін на сировину.

Незважаючи на те, що молоко від населення дешевше (1,8 грн/л), ніж від ферм (3 грн/л), переробники молока воліли працювати з останніми, говорить директор з комунікацій компанії «Бель Шостка України» Наталія Фесюн.

«Фактичні витрати на закупівлю сировини у ферм і населення майже не відрізняються — в останньому випадку потрібно додати витрати на збір і логістику (60-70 коп./л). При цьому молоко від підприємств значно якісніше», — відзначає вона.

В результаті закупівельні ціни на молоко від населення падали — за підсумками півріччя ціна знизилася на 20%.

В результаті власники корів почали різати худобу. За даними учасників ринку, за півроку поголів'я зменшилося на 1,5%, до 2,6 млн голів.

«Зміст корови — це великі витрати, тому, коли ціна падає, жителі воліють вирізати поголів'я і продати м'ясо», — пояснює президент Асоціації виробників молока Андрій Дикун.

Як відомо, Міністерство аграрної політики і продовольства зараз стимулює виробництво молока населенням — в цьому році Кабінет міністрів виділив зі спецфонду держбюджету понад 1 млрд гривень на дотації селянам за вирощування молодняку великої рогатої худоби, розраховуючи тим самим до 2015 року збільшити поголів'я на 30%.

Незважаючи на те, що поки результатів цієї програми не видно, в Мінагрополітики впевнені, що вже до 2020 року 60% усього молока в Україні буде проводитися підприємствами (зараз — близько 20%).

«Наша програма спрямована в основному на молодняк — ці корови поки не дійні, і в стадо не зараховуються. Ми підтримуємо власників корів, так як це сільське населення, яке не має іншого заробітку», — пояснює співрозмовник видання в департаменті тваринництва Мінагрополітики.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути