chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні хочуть заборонити виробництво та продаж молоковмісних продуктів

05 лютого 2013 о 11:46

Парламент України може ввести поняття «молоковмісних продуктів» та заборонити їхнє виробництво і продаж з масовою часткою молочного жиру менш ніж 50%.

Відповідний проект закону у Верховній Раді зареєстрували народні депутати Андрій Деркач, Григорій Смітюх, Артем Пшонка, Дмитро Шенцев, Євген Мураєв (всі — фракція Партії регіонів), Олександр Голуб (КПУ).

Документ передбачає, що штраф за виробництво і реалізацію молоковмісних продуктів з масовою часткою молочного жиру менш як 50% складе від 50 до 200 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян.

Згідно з документом, молоковмісними будуть вважатися продукти, які вироблені з молочної та немолочної сировини, яка повністю або частково замінює будь-яку складову молока, а також містять або не містять харчові добавки.

Проект закону передбачає, що молоковмісний продукт повинен маркуватися написом «продукт із замінниками складових молока». Розмір цього тексту повинен бути не менш як 80% найбільшого розміру шрифту тексту основної назви продукту.

У разі порушення виробником вимог до маркування молоковмісних продуктів законопроект передбачає штраф у розмірі 100% вартості продукції, реалізованої з порушеннями.

Законопроект також зобов'язує підприємства роздрібної торгівлі розміщувати молочні продукти окремо від молоковмісних. При порушенні вимог продажу такої продукції на підприємства торгівлі накладається штраф у розмірі від 100 до 1 тис. неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян.

Документ також передбачає встановлення мінімально допустимих закупівельних цін на молоко і молочну сировину, і штраф за їхнє порушення від 50 до 200 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, за 11 місяців минулого року торговельне сальдо молочних продуктів залишилося позитивним і склало $347,4 млн.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути