chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні посилять контроль за якістю харчових продуктів

20 вересня 2013 о 12:36

Кабмін зобов'яже виробників вести сувору звітність того, яку сировину вони купують і кому продають свою продукцію
Виробників зобов'яжуть вести звітність того, яку сировину вони купують і кому реалізують свою продукцію
Кабінет міністрів завершив роботу над новим базовим законопроектом, що регламентує безпеку харчової продукції. Документ робить обов'язковим використання виробниками системи HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) — комплексного аналізу ризиків небезпечних факторів у виробництві продуктів харчування. Ця система є обов'язковою в Євросоюзі, а також у низці інших країн, зокрема у Канаді, Австралії та Японії. З липня цього року її прийнято і в державах Митного союзу.

Зараз застосування системи перевірки якості продуктів харчування регламентується законом «Про безпеку і якість харчових продуктів». Проте чинний закон не передбачає обов'язкового використання саме HACCP.

У відповідності з системою HACCP вводиться принцип відслідковування. Він означає, що виробникам доведеться вести суворий облік того, яку сировину вони купують і кому продають свою продукцію. Ці дані будуть об'єднані в єдину базу, що дозволить швидко відстежити поширення неякісної продукції, пише Коммерсант-Україна.

Законопроект також передбачає, що відповідальність за неякісну продукцію лягає не тільки на фізичних осіб, але і безпосередньо на підприємства. Зокрема, Кодекс про адміністративні правопорушення доповнюється нормою, згідно з якою порушення параметрів безпеки продуктів харчування карається штрафом у розмірі 25-35 не оподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (НМ; 425-595 грн.) для фізосіб і 40-55 НМ (680-935 грн.) для посадових осіб. Відмова від вилучення небезпечних продуктів харчування з обороту тягне за собою штраф у розмірі 135-165 НМ (2295—2805 грн.) для фізосіб і 210-279 НМ (3570—4590 грн.) для посадових осіб. За порушення норм відслідковування доведеться заплатити 30-40 НМ (510-680 грн.).

При цьому Кримінальний кодекс пропонується доповнити статтями про обіг неякісних продуктів, що заподіяли шкоду здоров'ю. Якщо її визнаний легкою, винні караються штрафом у розмірі 225-375 НМ (3825—6375 грн.) або громадськими роботами на термін від 150 до 240 годин або виправними роботами до року. Якщо неякісні продукти заподіяли шкоду середнього або тяжкого характеру, то винних має бути покарано виправними роботами або ж ув'язненням на два-п'ять років. Якщо вживання цих продуктів привело до смерті, тюремного ув'язнення становитиме від п'яти до десяти років.

Джерело: ZN.UA
Розділи: Суспільство

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути