chrome firefox opera safari iexplorer

За небесні ліхтарики можуть карати штрафом до 170 грн

05 липня 2012 о 09:06

Останнім часом багато громадян з радістю долучаються до китайської традиції – запуску небесних ліхтариків. При цьому мало хто звертає увагу на те, що згаслі паперові конструкції «осідають» на землі, як сміття, а в палаючому стані несуть реальну пожежну небезпеку.

Про це попереджає прес-служба МНС.

Маленькі червоні крапки, що пливуть по небу над містом для багатьох вже стали звичною картиною. У темний час доби запущений ліхтар красиво підсвічується вогнем від пальника. Летить він 15-20 хвилин зі швидкістю вітру, піднімаючись на висоту до 500 метрів, а іноді навіть до одного кілометра. Але чи так безпечні насправді «чудо — ліхтарі»?

Фото us.org.ua

З пересторогою до появи гарячих повітряних куль відносяться пожежники. МНС нагадує, що не можна запускати небесний ліхтарик в безпосередній близькості від дерев, ліній електропередач, автозаправок, аеропортів, аеродромів, складів пально-мастильних матеріалів, будинків і споруд.

Для розваги необхідно вибирати відкриту територію.

Категорично не можна використовувати небесний ліхтарик при швидкості вітру більше 5 м/с, оскільки політ буде неконтрольованим і куля може залетіти у відкрите вікно чи заплутатися в проводах. Ліхтарик може змінити напрям руху і полетіти у бік житлових будинків або лісової зони, приземлитися не тільки на дерево, автомобіль, але і на суху траву.

МНС нагадує, що небесний ліхтарик — це не іграшка! В Україні оголошено найвищий, 5 клас, пожежної небезпеки, а тому будь-яке використання відкритого вогню може привести до масштабної трагедії.

Запуск ліхтариків є таким же порушенням, як і недотримання правил пожежної безпеки при використанні відкритого вогню.

Приміром, аналогічним порушенням є розпалювання багаття у заборонених місцях і в невідповідних умовах. За це порушення Кодексом України про адміністративні правопорушення (стаття 175) передбачено покарання у вигляді штрафу до 170 грн, нагадує МНС.

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути