chrome firefox opera safari iexplorer

Дрогобицьку церкву св. Юра можуть не внести до спадщини ЮНЕСКО

26 серпня 2011 о 14:47

Одна з перлин дерев’яної української церковної архітектури – церква св. Юра XVII ст. у м. Дрогобичі – опинилася під загрозою вилучення зі списку дерев’яних церков Карпатського регіону України та Польщі, які перебувають у процесі внесення до Списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Керівник відділу дослідження пам’яток західного регіону Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень Міністерства культури і туризму України, член бюро УНК IKOMOС Микола Гайда та доцент кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів Національного університету «Львівська політехніка», член УНК ІКОМОС Василь Петрик 23 серпня зафіксували активне будівництво житлового будинку на території історичної плебанії при церкві Св. Юра – в охоронній зоні пам’ятки, в зоні безпосереднього візуального впливу ансамблю церкви як архітектурної домінанти.

На думку фахівців, реалізація цього будівництва суперечить як режиму охоронної зони пам’ятки так і вимогам і критеріям внесення пам’ятки до Списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Фото ЗІКу

Реставратори одразу ж скерували звернення до Президента УНК ІКОМОС Миколи Яковини, де, зокрема, йдеться: «Хочемо звернути Вашу увагу, що 20 серпня, згідно з інформацією ЗМІ, відбувся виїзд на територію церкви св. Юра голови ЛОДА М. Цимбалюка та нарада щодо виділення коштів на реставрацію пам’ятки і організації внесення церкви до Списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Дивує, що представники виконавчої влади не звернули уваги на ці будівельні роботи, оскільки вже 23 серпня зафіксовано зведення першого поверху та перекриття житлового будинку. Просимо терміново поінформувати про цю кричущу ситуацію голів ЛОДА, Львівської обласної ради, Міністерство культури України та широку громадськість».

Джерело: ZIK
Розділи: Громадянська Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути