chrome firefox opera safari iexplorer

Аби врятуватися від спеки, фахівці радять пити воду з лимоном і їсти побільше кислого

03 серпня 2012 о 10:31

Як і обіцяли синоптики, початок серпня видався спекотним. І найближчим часом похолодання чекати не варто. «До кінця поточного тижня температура підвіщуватиметься щодня. Особливо спекотно буде 5—7 серпня. Сильна спека пошириться всією територією України, без винятку. Навіть у західних і північних регіонах стовпчики термометрів показуватимуть 35—37 градусів вище позначки плюс цілодобово.

На решті території температура триматиметься вище 35—39 градусів. У східних і південних областях буде і того гірше — понад 40—42 градуси тепла. Можливі дощі лише на півдні, сході та у Криму, але вони будуть зовсім короткочасні і поодинокі», — розповідає «УМ» начальник відділу метеорологічних прогнозів «Укргідрометцентру» Людмила Савченко.

Медики наголошують: таке аномальне для нашого клімату підвищення температури шкідливо впливає на здоров’я кожного. Коли будь–який організм проходить таку адаптацію, це не лише погіршує загальне самопочуття, а й відображається на процесі згущення крові. Як стверджують лікарі, скільки б людина не пила, у таку спеку їй все одно не поповнити втрачених запасів. Через нестачу рідини та повільне згущення крові уповільнюються усі процеси: продукти розпаду повільно виводяться з організму, кисень не потрапляє на належному рівні.

До того ж підвищене потовиділення виводить з організму натрій, що погіршує живлення клітин. Тому люди і починають відчувати підвищену втому, постійну сонливість, депресії, нервова система загальмовується.

Щоб послабити негативний вплив високої температури, треба правильно харчуватися і слідкувати за своїм самопочуттям. «У таку погоду варто мінімізувати вживання кави, гарячих напоїв. Найкраще вгамує спрагу звичайна вода без газу з великою кількістю лимону, оскільки вона підтримує кислотний баланс організму. Взагалі у спекотну літню пору найкраще їсти кислі продукти, вживати кисло–молочні вироби. Воду теж треба пити розумно: більш ніж 3 літри на день уже погано впливають на процеси метаболізму, оскільки повністю заповнюють простір між клітинами. Дуже корисною є окрошка. Аби вберегтися від погіршеного самопочуття, слід регулярно зволожувати тіло, обличчя, руки, приймати душ якомога частіше упродовж дня», — радить викладач природничих дисциплін комунального вищого навчального закладу «Олександрійський педагогічний коледж імені В. Сухомлинського» Галина Столяр.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути