chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи радять не пити воду з Дунаю

20 жовтня 2010 о 19:42

У найближчі дні токсичні відходи з угорського алюмінієвого комбінату, де два тижні тому відбулася аварія, можуть досягти української частини Дунаю. Про це свідчать розрахунки Дунайської гідрометеорологічної обсерваторії, передає «Дзеркало тижня».

Шлам небезпечний тим, що містить луг, який викликає опіки, і важкі метали, які провокують онкозахворювання.

Поки води Дунаю в нормі, повідомляють у прес-службі МНС. У Держкомводгоспі взагалі сумніваються в тому, що сліди шламу з'являться в наших водах. «Ми щодня проводимо моніторинг. У румунській частині Дунаю, яка вище за течією, немає ніяких слідів шламу. Ми отримуємо дані від їхнього Міністерства навколишнього середовища. У Сербії щось фіксували, але в дуже невеликій концентрації. І взагалі 96% забруднюючих речовин залишилися на території Угорщини», — розповів прес-секретар Держкомводгоспу Олексій Чунарьов.

Проте незалежні фахівці кажуть, що заспокоюватись рано.

«Луг до нас дійсно навряд чи дійде, чого не можна сказати про важкі метали. Їх могли не виявити тому, що проби беруть у поверхневих шарах води, а вони містяться зазвичай в шарах на глибині 3-4 метри», — говорить еколог Володимир Борейко.

Раніше еколог розповів і про іншу підступну властивість важких металів. Мовляв, вони можуть осісти на дно, потрапити в рослини, рибу, а з рибою — і в організми людей.

«Поки забруднена вода до нас і справді не дійшла, — говорить голова Асоціації рибалок Олександр Чистяков. — Але я дуже сумніваюся, що це був дійсно червоний шлам».

«Мене бентежать фотографії з місця пригоди — все всипане шламом, при цьому кущі і дерева стоять зелені. Якби там була концентрація лугу такої сили, про яку вони говорять, рослинність загинула б у першу чергу», — продовжив Чистяков. «Дуже бентежить ще й те, що угорці нікого не пускають на місце аварії: ані наших фахівців, ані міжнародних. Значить, щось приховують. Можливо, це біологічна зброя», — резюмував він.

Згоден з рибалкою і одеський еколог, керівник Південноукраїнського екологічного союзу Валерій Осипов. «Ми сумніваємося, що влада говорить правду. Не могла так швидко розсмоктатися хімія, пролита в Дунай. Так що поки ми попереджаємо населення, щоб не пили дунайську воду і не використовували її для худоби», — сказав він.

У Держкомводгоспі кажуть, що у них немає ніяких даних про те, що це не червоний шлам: «Ми навіть коментувати це не будемо», — сказав прес-секретар комітету Олексій Чунарьов.

Нагадаємо, токсичні речовини, що розлилися в результаті аварії на глиноземному заводі в Угорщині, досягли Дунаю — другої за протяжністю європейської річки.

Дамбу резервуара з токсичними відходами на заводі з виробництва глинозему в місті Айка прорвало у ніч на 5 жовтня.

У результаті аварії, за останніми даними, загинули чотири людини, ще близько 120 були госпіталізовані.

Від розливу токсичних відходів постраждали сім населених пунктів, у деяких із них глибина токсичної рідини досягає двох метрів.

Інцидент став найбільш серйозною аварією на хімічному виробництві за всю історію країни.

«Економічна правда»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути