chrome firefox opera safari iexplorer

«Безвізові» країни відбирають туристів у Криму

03 серпня 2012 о 09:35
Українці дедалі частіше віддають перевагу закордонним курортам перед українським Кримом через кращий сервіс, помірні ціни та розширення переліку країн, в які можна приїхати без візи.

До переліку 36 країн, із якими Україна домовилася про безвізовий режим, додалася Туреччина. З 1 серпня українські туристи можуть подорожувати до неї, не турбуючись про візу.

Також без консульського дозволу українцям можна подорожувати до Боснії і Герцеговини, Сербії, Чорногорії, Тунісу, Малайзії, Сейшельських островів, Ізраїлю, Аргентини тощо. Крім цього, на літній період для українців діє безвізовий режим із Хорватією.

Туроператори констатують, що людей, які бажають виїхати на відпочинок за межі батьківщини, в Україні побільшало, повідомляє «Німецька хвиля».

За словами заступниці директора з туризму компанії «Пан Юкрейн» Ольги Юденко, кількість тих, хто виїжджає відпочивати за кордон, збільшилася у середньому на 10% у порівнянні з минулим роком.

«Головний біль зі збором документів відкладає негативні враження від планування відпочинку, тому більшість надає перевагу відпочинку у безвізових країнах», — каже вона.

Однак не лише безвізовий режим впливає на вибір місця проведення літньої відпустки. Також серед головних критеріїв – безпека курорту, ціна на відпочинок та якість туристичних послуг.

Як відомо, не всі місцеві оздоровниці можуть похвалитися досить високою якістю обслуговування туристів, хоча зазвичай ціна на такі послуги в Україні вища, ніж в інших країнах. Невідповідність ціни та якості спонукає українців шукати щастя за кордоном.

Це підтверджують і статистичні дані державної прикордонної служби. Так, минулого року з туристичною метою за кордон виїхало 1 мільйон 300 тисяч українців. Це на 20% більше, ніж у позаминулому (2010) році.

«Криза минула. У людей з’явилися гроші, тож вони їдуть за кордон, бо там краще обслуговування. Бо у Криму ставлення до туриста так і не змінилося», — зауважує президент Асоціації готелів та рестораторів Дмитро Заруба.

Цю тенденцію помітили й на кримському півострові. За словами міністра туризму і курортів Криму Олександра Лієва, за два останні роки кількість українців на їхніх курортах зменшилася на 7% . Однак з якістю сервісу у Криму міністр це ніяк не повязує.

Лієв акцентує увагу на тому, що у Криму є висока культура обслуговування за досить низьку ціну – 3 тисячі гривень за 10 днів. Включаючи сонце, море і медичні процедури. Просто туристам, за його словами, треба користуватися послугами туроператорів, які привезуть їх у такий «кримський рай».

«Наші туристи самі собі шукають тьотю Клаву, відпочивають там, а потім порівнюють, що за таку ціну у Туреччині краще. Але ж не можна порівнювати непорівнюване. Ніхто дикуном у Туреччину не їде»,- зазначив кримський міністр.

В Асоціації лідерів турбізнесу також визнають, що технічний прогрес дається взнаки. «Є тенденція до самостійних подорожей. Люди мають телефони, айпади, GPS-системи і самостійно планують відпочинок, замовляють готелі, перельоти, не користуючись послугами туроператорів», — констатує прес-секретар асоціації Юлія Олійник.

Водночас, керівництво Криму популяризує свої курорти в Європі і вважає, що доступність інформації у гаджетах сприятиме їм.

«Хоча кількість українців зменшилася, але прижають багато росіян, жителів інших країн СНД та навіть європейці. Зараз їх лише 3%, але ми сподіваємося що у наступні роки європейських туристів побільшає. Ми рекламуємо Крим у Польщі, Німеччині, Австрії та країнах Балтії», — сказав Лієв.

Міністр туризму і курортів Криму обіцяє покращити на півострові інфраструктуру та туристичний сервіс. На це, за словами Лієва, Євросоюз виділив Криму 5,5 мільонів євро.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути