chrome firefox opera safari iexplorer

Бюлетені на виборах друкуватимуть тільки українською мовою

20 серпня 2012 о 11:11

Закон про основи мовної політики восени буде змінено. За словами авторів закону, бюлетені на виборах будуть друкуватися тільки українською мовою.

Як розповів газеті Сегодня регіонал Вадим Колесніченко, він разом зі своїм колегою Сергієм Ківаловим вніс пропозицію про низку правок.

За його словами, пропозиції передані комісії, яку очолює віце-прем'єр-міністр Раїса Богатирьова. Як очікується, вона повинна підготувати проект змін до закону.

Серед правок, пише газета, які пропонують Колесніченко і Ківалов, найсуттєвіша — пропозиція скасувати друкування бюлетенів регіональними мовами під час загальноукраїнських виборів. «Друкуючи бюлетені в різних місцях, ми можемо отримати звинувачення у фальсифікації виборів, а це нам ні до чого», — заявив Колесніченко.

Крім того, в законі можуть виділити певний термін для вивчення місцевими чиновниками та суддями регіональних мов.

Колесніченко і Ківалов також звернулися до Богатирьової з пропозицією розширити склад її комісії: «Зараз до неї входять тільки представники україномовної інтелігенції, ми ж пропонуємо, щоб у комісії була представлена інтелігенція, для якої рідними є російська, угорська та інші мови».

Водночас, пропозицію радника Президента Ганни Герман підняти бар'єр, який дозволяє вводити регіональну мову, з 10% до 20-30% населення, на думку Колесніченка, не може бути реалізовано. «Ця пропозиція спрямована проти угорської, румунської та кримськотатарської мов, які при збільшенні бар'єру втратять регіональний статус — адже вони мають 10-15% в своїх регіонах. В цьому випадку закон про основи мовної політики перетвориться на закон про російську мову, оскільки тільки вона отримає право на регіональний статус. Не думаю, що це правильно», — заявив він.

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути