chrome firefox opera safari iexplorer

На День незалежності у Києві відкриють музей шістдесятництва

08 серпня 2012 о 10:23

У травні в прес-службі КМДА повідомляли, що відкриття музею шістдесятництва в приміщенні на вул. Гончара, 33 стане подарунком городянам до Дня Києва. Тепер в міськадміністрації обіцяють, що «музей  шістдесятництва представить киянам свою експозицію вже до Дня незалежності України».

Експозиція буде містити тисячі експонатів, починаючи від рукописів, старих фотографій і закінчуючи особистими речами шістдесятників. На виставці будуть представлені матеріали, що належать або пов'язані з Іваном Драчем, Василем Стусом, Іваном та Надією Світличними, Миколою Вінграновським, В'ячеславом Чорноволом, Дмитром Павличком та ін. Головна ідея виставки — екскурс в історію, пов'язану з боротьбою за національне відродження, феноменом самвидаву, репресіями, яким піддавалися поети і письменники шістдесятники, відродженням народних традицій.

Ідея створення музею належить громадській організації Музей шістдесятництва. Основою колекції музею є близько 20 тис. експонатів, зібраних організацією. Музей історії Києва, у приміщенні якого і облаштують музей, отримав дозвіл влади на відкриття філії ще в 2006 році, проте тоді ідею не реалізували. Тим не менш, організація продовжувала збирати матеріали для створення музею.

Період шістдесятництва охоплює порівняно невеликий відрізок часу — 60-і роки минулого століття. Як субкультура радянської інтелігенції, шістдесятники представляють переважно покоління, яке народилося приблизно між 1925-м і 1945-м роками. На формування їхніх поглядів вплинули роки сталінізму, Велика Вітчизняна війна і час хрущовської відлиги.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути