chrome firefox opera safari iexplorer

Незвичайний надгробок поставлять на могилі Богдана Ступки

08 серпня 2012 о 11:29

Творець головної нагороди Одеського кінофестивалю «Золотий Дюк» Михайло Рева розповів, що за допомогою скульптури, в яку вкладе свою душу, віддасть останню данину великому українському акторові.

За словами Реви, він товаришував з Богданом Ступкою більше 15 років і бачив у ньому свого духовного наставника. «Це людина, яка не раз допомагала мені зрозуміти життя, надихала своїм прикладом і відданістю мистецтву. Я його щиро поважав і любив, тому й вирішив віддати данину пам'яті. Я зрозумів, що зможу вкласти в скульптуру душу і серце. І зроблю цю роботу безкоштовно», — цитує скульптора Сегодня.

На його думку, варіант зобразити актора у вигляді портретного монумента не схвалив би сам Богдан Сильвестрович. «Це повинно бути мистецтво, а не просто пам'ятник ... Я вирішив зробити надгробок у вигляді руки, що тримає на безіменному пальці маску як втілення культури. Цим жестом він дає знак наступним поколінням, щоб вони задумалися: у мистецтві потрібно віддаватися до останнього — воно не терпить фальші», — підкреслив скульптор.

Монумент зроблять з бронзи, а постамент — з граніту. У оформлення постаменту внесла свої корективи вдова Богдана Ступки Лариса. За її задумом, щоб розбавити абстракціонізм композиції, на граніті потрібно зобразити фотофрагменти з ролей, зіграних актором.

Скульптуру планують відкрити через рік, в день річниці смерті легендарного актора.

Нагадаємо, Богдан Ступка помер 22 липня у лікарні «Феофанія». В театрі ім. Івана Франка він пропрацював 34 роки, причому з 2001 року був його художнім керівником. Перед смертю актор попросив президента виконати останню волю — призначити новим художнім керівником театру Станіслава Мойсеєва. 25 липня Мойсеєв очолив театр.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути