chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні стартував всесвітній тиждень грудного вигодовування дітей

01 серпня 2012 о 11:53

Всесвітній тиждень грудного вигодовування проводиться 1-7 серпня у понад 170 країнах для стимулювання грудного вигодовування і поліпшення здоров'я дітей у всьому світі, інформує веб-сайт ООН.

Як вважають фахівці, грудне вигодовування є найкращим способом надання немовлятам необхідних для них поживних речовин. ВОЗ рекомендує виняткове грудне вигодовування дітей до досягнення ними шестимісячного віку.

Нинішній всесвітній тиждень проводиться в ознаменування Інночентійської декларації ВОЗ і ЮНІСЕФ, прийнятої в серпні 1990 року для охорони, заохочення і підтримання грудного вигодовування.

За даними державної доповіді ЮНІСЕФ щорічно у світі народжуються понад 130 млн. немовлят і тільки 32,6% з них знаходяться виключно на грудному вигодовуванні в перші 6 місяців життя.

Сильна національна політика підтримки грудного вигодовування може запобігти загибелі близько 1 мільйона дітей у віці до п'яти років щороку у країнах, що розвиваються, зазначає ЮНІСЕФ.

Незважаючи на переконливі докази того, що виключне грудне вигодовування запобігає таким хворобам, як діарея і пневмонія, від яких помирають мільйони дітей щороку, глобальні показники грудного вигодовування залишаються відносно низькими і зростають дуже повільно з 32 відсотків у 1995 році до 39 відсотків у 2010 році.

«Якщо б грудне вигодовування було більш популярним і жінки були краще захищені від агресивного маркетингу замінників грудного молока, більше дітей могли б вижити та розвиватися, а рівень захворюваності, недоїдання та затримки в зрості був би більш низьким», — зазначив виконавчий директор Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Ентоні Лейк.

Деякі перешкоди на шляху поліпшення показників грудного вигодовування є широко розповсюдженими: це і недобросовісний маркетинг виробників замінників грудного молока, слабка національна політика, що не підтримує декретну відпустку, а також недостатнє розуміння ризиків, що можуть виникнути, якщо не годувати дитину грудним молоком.

Дитина, яку не годують грудним молоком, має в 14 разів більше шансів померти протягом перших шести місяців, ніж та яку годували виключно грудним молоком.

Грудне молоко задовольняє всі потреби дитини в харчуванні. Це є однією з найкращих інвестицій у здоров’я дітей, де вирішальним є добре харчування матері.

В Україні лише третина дітей знаходиться виключно на грудному вигодовуванні за оцінками експертів. Немовлята повинні харчуватися виключно грудним молоком до 6 місяців, а після введення твердої їжі матері можуть продовжувати годувати дитину груддю до двох років.

Акції у підтримку грудного вигодування відбудуться в Одесі, Києві, Криму та Львові.

Джерело: УНН
Розділи: Здоровий спосіб життя

5 травня

Інші дати
Народився Сидір Воробкевич
(1836, м. Чернівці – 1903) – український письменник, композитор, музично-культурний діяч, православний священик, педагог.
«Мово рідна, слово рідне, Хто вас забуває, Той у грудях не серденько, Тільки камінь має. Як ту мову мож забути ? Котрою учила Нас всіх ненька говорити Ненька наша мила ?» (Сидір Воробкевич)
Розгорнути
Народився Юрій Липа
(1900, м. Полтава – 1944) - громадський діяч, письменник, історіософ, публіцист.
Розгорнути