chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові на початку осені проведуть Тиждень актуального мистецтва

02 серпня 2012 о 16:47

Із 31 серпня по 8 вересня у Львові відбудеться знакова подія в сучасному мистецтві України – бієнале «Тиждень актуального мистецтва». Тема «Тижня» у 2012 році – непевність.

Про це IA ZIK повідомили організатори.

Четвертий «Тиждень актуального мистецтва» представить інсталяції, арт-об’єкти, відео, медіа, перформанси, виставки, лекції, дискусії та майстер-класи.

Традиційно в рамках «Тижня» проходитиме фестиваль «Дні мистецтва перфоманс у Львові» та працюватиме «Школа перфомансу», про яку пізніше.

Крім розвитку розмаїтих жанрів contemporary-art в Україні, «Тиждень» ставить собі за мету подолання агресії українського глядача до сучасного мистецтва.

Кураторами цьогорічного бієнале є Володимир Кауфман (Україна), Тамар Рабан (Ізраїль), Януш Балдиґа (Польща).

Щодо новинок програми, то цього року «Тиждень» починає працювати за методом резидентури. Себто, митцям пропонується приїхати з ідеєю і втілювати її тут. Окрім полегшення бюрократичної тяганини на митницях, це допоможе асимілювати твори у просторі міста. Також кожен проект може стати прем’єрним.

На «Тижні» можна буде побачити кілька десятків авторських та кураторських проектів, в яких задіяні митці із України, Польщі, Литви, Франції, Великобританії, Ірландії, Ізраїлю, Канади та США. Також буде можливість познайомитись з творчістю «класиків сучасного мистецтва» (Кшиштоф Беднарский, Антон Соломуха, Тіберій Сільваші, Анатоль Степаненко) та поспілкуватися з ними на зустрічах, лекціях чи майстер-класах.

Авторські проекти представлять знані митці Олекса Фурдіяк, Данііл Ґалкін, Сергій Петлюк, Ярослав Першко, Яцек Яґельський, а також представники молодого покоління Богдан Шумилович, Юрій Коваль, Тарас Котляр,Олег Перковський, Денис Струк, Володимир Стецькович та ін.

«Дні мистецтва перфоманс у Львові» та «Школа перфомансу» триватимуть із 5 по 8 вересня.

«Школа перфомансу» вже учетверте пройде за курування Януша Балдиґи. Це єдина можливість у нашій країні безкоштовно вчитися мистецтва перфомансу у провідних майстрів цього жанру. Кожного року до «Школи» з’їжджається близько півсотні учнів з різних міст України та Польщі.

Цього року на «Днях мистецтва перфоманс у Львові» Україна буде представлена новою генерацією перфомерів – випускниками минулорічної «Школи»: Юрком Білєм, Павлом Ковачем (молодшим), Василем Одрехівським та Яриною Шумською.

У програмі «Днів» можна буде побачити перфоманси Василя Бажая, Мирослава Вайди, Ґая Ґутмана, Кароліни Кубік, Найджела Ралфа, Володимира Топія, Моніки Шидловскої, Мішел Шрайбер, Надін Суре та ін.

Також у рамках «Тижня» будуть представлені паралельні проекти молодих авторів.

Локації «Тижня»: галерея «Дзиґа» (вул. Вірменська, 35), Музей Ідей (вул.Валова, 18а), Порохова Вежа (вул. Підвальна, 4), Львівський палац мистецтв (вул. Коперника, 17), галерея «IconArt» (вул. Вірменська,26), фотоклуб «5×5» (пл. Коліївщини,2), арт-простір на вул. Шевській,1, галерея «detenpyla» та інші території міста.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути