chrome firefox opera safari iexplorer

Відновлено перший вишитий прапор Пласту

18 серпня 2012 о 11:10

Перший прапор Пласту, який організація втратила після Другої світової війни, відновив засновник Галереї українського військового однострою Богуслав Любів. 

На прикладі цього прапора можна говорити про перше використання вишивки у прапорництві, пише Високий замок.

За ескізами професора Мирослава Федусевича дівчата із пластунського табору «Батько Сокіл-3» вишили перший прапор для молодших пластунів. Він пробув у стрільчиків із 1914 року до закінчення Першої світової війни. Після 1918 року прапор перебував у пластовому полку імені Петра Сагайдачного, база якого була у Першій львівській гімназії, що розташована на теперішній вулиці Степана Бандери. Після Другої світової війни цей прапор щез, і до сьогодні невідоме його місцезнаходження.

— Натрапив на фотографію прапора у львівських архівних документах, – розповідає засновник Галереї українського військового однострою Богуслав Любів. – Одразу взявся за відновлення прапора по досліджених світлинах. Фотографії, за якими реконструював стяг, були, звісно, чорно-білі, тому потрібно було ще підібрати кольори та матерію. Користувався коротеньким узагальненим описом Федусевича, який у 60-х роках згадує про цей прапор. Робота зайняла у мене два роки, але я, як і хотів, встиг закінчити прапор до знаменної події – 100-ліття Пласту.

Унікальний втрачений прапор став шаблоном для подальших пластових стягів, які, як і він, мають розмір метр на 70 сантиметрів. Його полотнище прикрашали відтворені орнаменти Гуцульщини.

Відновлений прапор лише раз замайорів на території табору-музею «Сокіл» неподалік села Гриньків Рожнятівського району Івано-Франківської області, додаючи урочистості пластовому табору, який також святкував своє відновлення після Другої світової війни. Тепер стяг зберігатимуть у Галереї українського військового однострою, що у Львові на площі Ринок, 40, адже він – урочистий, а не повсякденний. Львів’яни можуть подивитися на прапор та порівняти його з оригіналом, що на фотографії.

На фото: Відновлений перший прапор Пласту. По боках — пластуни Ярослав Соколик з дружиною, позаду – засновник Галереї українського військового однострою Богуслав Любів.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути