chrome firefox opera safari iexplorer

Альтернативним посібником з історії України, виданим у Львові, зацікавилася прокуратура

12 вересня 2012 о 13:26

Альтернативним посібником з історії України для учнів 5 класу, виданим у Львові, зацікавилися прокуратура. Про це 12 вересня на прес-конференції повідомив кандидат філософських наук, директор видавництва «Астролябія», де видано посібник, Олег Фешовець.

За словами Олега Фешовця, реакція на альтернативний посібник з Історії України, який показує правдиву історію та висвітлює ті розділи, які Міносвіти викинуло з навчального підручника, була різна.

«Однією з перших реакцій було звернення до прокуратури першого секретаря Луганського обкому КПУ, який сказав, що потрібно розібратися з цим підручником. Також першим натяком на цю негативну тенденцію став дзвінок до одного зі службовців ЛОДА з київської прокуратури. Але це був, так би мовити, розвідувальний дзвінок, на кшталт: «гарна ідея, ми вас підтримуємо і т.д.». Це було прощупування ситуації», – каже Фешовець.

На його думку, як далі розгортатимуться події, залежатиме від реакції громади: як вона відреагує на такі абсолютно тоталітарні, недемократичні і маніпулятивні тенденції. Наразі у видавництві здійснили крок на випередження.

«Ситуація розвиватиметься або в один, або в інший бік. Якщо побачать якийсь опір, буде відповідна реакція на такі дії, то тенденція, будемо сподіватися, зміниться в іншому напрямку», – вважає директор видавництва.

За його словами, до посібника були зауваження і з Міносвіти, що треба з ним розібратися. «Ми реагуємо на випередження. Показуємо як готові реагувати на такі подальші дії, якщо вони будуть розвиватися. Ми знаємо, як це може відбуватися. Наприклад, прокуратура може оскаржити правомірність закупівлі управлінням освіти цих підручників, чи, наприклад, буде чинитися податковий тиск на видавництво, чи перевірки КРУ, щоб паралізувати роботу видавництва», – каже Фешовець.

А доктор історичних наук, професор, почесний директор Львівської національної наукової бібліотеки імені Василя Стефаника Лариса Крушельницька заявила: «Реакція на цей посібник власть імущіх свідчить, що нами керують люди, далекі від України. Якщо будемо мовчати, то ситуація буде трагічна. У мене таке враження, що сьогодні останній бій і ми мусимо не дати себе знищити».

Нагадаємо, новий посібник з історії України стане додатковим підручником для вивчення історії у 5 класі, яким користуватимуться маленькі львів’яни. У ньому є факти, які опустили в основному підручнику. До прикладу, є теми, присвячені битві під Корсунем, Голодомору, УПА. Також у книжці детальніше описані дисидентський та рух шістдесятників, Українська революція, зокрема, Холодноярська республіка.

Джерело: ZIK
Розділи: Новини освіти

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути