chrome firefox opera safari iexplorer

Гостинний двір стане пам'яткою містобудування?

07 вересня 2012 о 11:17

Українське товариство охорони пам'яток історії та культури може ініціювати надання статусу пам'ятки містобудування Гостинному двору, пише видання КоммерсантЪ-Украина в статті під назвою У гонитві за статусом.

Зокрема, пише газета, директор Науково-дослідного інституту історії архітектури і містобудування Сергій Юрченко повідомив, що в найближчі дні цю пропозицію передадуть у Міністерство культури.

При цьому остаточне рішення з цього питання буде прийматися колегіально на засіданнях експертної та методичного рад при міністерстві. «Тоді Гостинний двір буде юридично захищений — після позитивного рішення Мінкульту можна говорити про збереження пам'ятки», — заявив Юрченко.

Директор ПАТ Укрреставрація Дмитро Ярич зазначив, що вони і так ставлять до Гостинного двору як до пам'ятки архітектури. «Фасади зберігаються, буде мінятися тільки внутрішнє наповнення і планування, а основні несучі конструкції будуть збережені і посилені», — пояснив він. Ярич розповів, що сам проект реконструкції, автором якого є архітектор Андрій Миргородський, змінять, тільки якщо в Держекспертизі виявлять в ньому порушення будівельних норм.

«Остаточне рішення Держекспертизи щодо цього проекту ми очікуємо до кінця вересня», — зазначив директор Укрреставрації. Тільки після цього на об'єкті можуть розпочатися будівельні роботи. За його словами, наразі в Гостинному дворі обстежуються внутрішні приміщення для створення остаточного кошторису.

Нагадаємо, 15 серпня 2011 року Кабінет міністрів виключив Гостинний двір зі списку пам'яток архітектури. А в квітні 2012 року Київрада дозволила ПАТ Укрреставрація розробити проект землевідведення для реконструкції будівлі під торгово-офісний центр.

Прийняте рішення викликало протести столичної громадськості — в травні на території комплексу активісти організували цілодобове чергування і культурний простір Гостинна республіка. Незважаючи на це, 5 липня Верховна Рада також виключила Гостинний двір з переліку об'єктів культурної спадщини, що не підлягають приватизації. Згадане рішення Кабміну зараз оскаржується в судовому порядку.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути