chrome firefox opera safari iexplorer

Найбільше податків в казну сплачує НАК Нафтогаз України

07 вересня 2012 о 10:12

Корреспондент склав двадцятку найбільших корпоративних платників податків України. Найактивніше в країні платять податки іноземці.

Авторитетний журнал дійшов висновку, що в Україні треба бути іноземцем, держслужбовцем або хоча б найбагатшим українцем, щоб дозволити собі таку розкіш, як платити високі податки.

Примітно, що інформація про найбільших платників податків виявилася настільки конфіденційною, що виданню знадобилося кілька місяців, щоб зібрати її по крупицях в Державній податковій службі і самих компаніях.

Лідером, який приносить бюджету країни майже 10% його дохідної частини, стала НАК Нафтогаз України: за 2011 рік НАК сплатила податків на суму 37 млрд грн. Майже в чотири рази менше в казну вніс виробник сталі і металів Метінвест, який входить до групи СКМ українського мільярдера №1 Ріната Ахметова. Третє місце посіла донька міжнародного тютюнового гіганта — Філіп Морріс Україна, яка сплатила 7,5 млрд грн.

Разом з тим, в цілому в двадцятку потрапили 11 представників іноземного капіталу і дев'ять українських компаній, серед яких три представляють держсектор.

Експерти кажуть, що структура списку показова: вітчизняний приватний капітал, за невеликим винятком, всіма правдами і неправдами намагається віддавати державі якомога менше.

Причому робить це настільки успішно, що, за даними ДПСУ, в тіньовому секторі економіки ховається астрономічна сума — 350 млрд грн, на 18 млрд грн більше, ніж вся дохідна частина держбюджету.

Корреспондент пише, що половина цих грошей припадає на зарплати в конвертах, а ще третина — кошти, які бізнесмени переводять в готівку за тіньовими схемами або виводять за кордон.

Причина в тому, пояснює видання, що сплата податків у країні — справа клопітка і руйнівна. Крім того, бізнесмени не хочуть годувати бюрократів-хабарників: будинки і автомобілі чиновників є найефективнішою антирекламою сплати податків.

«Я, як і багато підприємців, не вірю, що податки, які ми платимо, використовуються раціонально», — каже Ігор Гуменний, президент холдингу UBC Group, розробника і виробника холодильних установок.

Сьогодні, пояснює Володимир Котенко, керівник податково-юридичної практики компанії Ernst&Young, бізнес використовує все більш незаконні методи ухилення від податків.

"Якщо раніше ухилення або оптимізація була інтелектуальна — читали закони, шукали в них лазівки, пропонували сміливі інтерпретації, — то тепер гроші відмивають просто через «чорні» компанії [фірми-одноденки, за допомогою яких переводять в готівку гроші]", — говорить аналітик.

Чому представники великого міжнародного бізнесу в Україні найбільш дисципліновані, а також як виглядає портрет типового українського податкового мінімізатора, читайте у свіжому №35 журналу Корреспондент за 7 вересня 2012 року.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути