chrome firefox opera safari iexplorer

До України на ПМЖ найбільше приїжджає росіян

17 лютого 2011 о 23:51

У той час, як в Росії працюють 3,5 мільйони українців, росіяни посіли перше місце серед іноземців, які минулого року переїхали в Україну на постійне місце проживання.

Україна замикає десятку країн, які приймають значну кількість іноземців на постійне місце проживання. Минулого року до України, зокрема, з Росії приїхало майже 15 тисяч осіб. На другому місці серед мігрантів, що приїздять до України – молдавани, і третьому – турки.

Ті, хто приїздить з Росії, переважно, роблять це завдяки процесу, започаткованому ще за Радянського Союзу, – повернення на історичну батьківщину і возз’єднання сімей.

Директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко каже, що українська влада не має стратегії своїх дій стосовно мігрантів, і всі процеси відбуваються стихійно: «Не має якихось підходів, як це в Європі, чи США, коли є чіткі критерії, які мігранти більш потрібні, від яких потрібно захищатися. В Україні цілісної картини влада не має. Це є найбільшою проблемою. Іміграція є стихійною. Це може закласти серйозні проблеми у майбутньому».

Водночас, на тлі зменшення українського населення, міграція в країну, на думку експертів, викликає певну стурбованість. Вони вважають, що коли не налагодити заходи щодо адаптації або асиміляції приїжджих в Україну іноземців, існує, зокрема, ризик зіштовхнутися із змінами у складі населення.

З такими ризиками, нагадує експерт Андрій Биченко, вже мають справу Німеччина і Франція: «Україна, як менш потужна держава, з меншими економічними, а відтак, і іншими можливостями, вона також може зіштовхнутися з цими проблемами, і зіштовхнеться, коли мігранти за кінцеву мету будуть мати Україну, а не розглядатимуть цю державу, як транспортний коридор до Європи».

У той час, як росіяни їдуть в Україну, в самій Росії, яка також потерпає від притоку мігрантів, ще 2006 року була ухвалена державна програма сприяння добровільному переселенню в Росію співвітчизників, які проживають за кордоном. Проте, аналітики твердять, що ця програма не надто успішна.

Представниця Департаменту праці і зайнятості Кемеровської області Росії Людмила Сивих із колегами побувала в Чернігівській області.

Вона каже, що до Кемеровської області росіяни з України майже не повертаються: «З України практично ніхто…Здається дві сім’ї. Зараз точно не можу вам сказати. Зовсім небагато. Всього переїхало 16 сімей. Багато з Азербайджану, Вірменії, Казахстану. Тому ми приїхали в Україну, аби розказати, що існує така можливість переселення в Кемеровську область».

Разом з тим, за даними статистики, Україну за останній час полишило 15% працездатного населення. Втрати Києва від відтоку спеціалістів, за підрахунками експертів, складають приблизно 1 мільярд доларів щороку.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути