chrome firefox opera safari iexplorer

Українців очікує найбільше підвищення комунальних тарифів за останні 5 років

18 березня 2011 о 12:56

Україну очікує підвищення комунальних тарифів, у середньому, на 30-50%. Наразі щодо своїх доходів українці платять приблизно стільки ж, скільки і громадяни Євросоюзу. Будуть — відчутно більше, пише український щотижневик «Кореспондент».

З початку року українці масово відчули плоди співпраці свого уряду з МВФ — різко пішли вгору тарифи на оплату житлово-комунальних послуг, зазначає «Кореспондент».

З 1 січня в Києві на 35% подорожчало опалення. Також значно зросли тарифи на утримання будинків і прибудинкових територій. Підвищилися ціни і на воду, причому, не тільки для киян, але й для мешканців інших регіонів: з 20 січня Нацкомісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) підняла тарифи для 39 водоканалів. У середньому по країні ціна збільшилася на 10%.

Як пише «Кореспондент», це ще не все. З 1 лютого НКРЕ також підвищила — на третину — ціни на електроенергію для значної кількості категорій споживачів.

Але справжній сплеск витрат для українців ще попереду. Експерти кажуть, що цього року країну чекає наймасштабніше підвищення тарифів для населення за останню п'ятирічку. Зросте практично все — ціни за електрику і газ, вартість води, квартплата та інше.

У проекті Меморандуму угоди уряду України з МВФ зазначено, що до 15 квітня цього року повинні на 20% зрости ціни на газ для населення і на 26% — тарифи на опалення. Більше того, газ подорожчає ще раз з 30 червня — на 10%, а опалення додатково стане дорожчим на 26% з 1 жовтня.

Поки ці цифри відображають лише вимоги Фонду до України, але це вагоме побажання — без його виконання нових траншів від МВФ влада може не отримати.

При цьому співвідношення витрат на комуналку з розміром середньої зарплати в Західній Європі і Україні тепер приблизно однакове.

Так, сумарні щомісячні витрати на газ, електрику і холодну воду (порівнювати платежі за тепло немає можливості через принципово різні системи опалення в різних країнах) для київської сім'ї з чотирьох осіб становлять 6% від середньої зарплати по країні. Така ж частка комуналки в щомісячному доході у французів і датчан. Трохи більш відчутні ці витрати для німців, чехів і латишів. А поляки і словаки віддають комунальникам 10-11% середньої зарплати в своїх країнах.

Однак після планованого українським урядом підвищення тарифів на послуги ЖКГ цього року частка комунальних платежів у структурі доходу середнього українця стане однією з найвищих у Європі.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути