chrome firefox opera safari iexplorer

Нинішнє підвищення тарифів – найбільше за 5 років

12 лютого 2011 о 23:45

Підвищення житлово-комунальних тарифів у цьому році буде наймасштабнішим за п'ять років. До цього найбільше їх підвищення було у 2006 році — на 66,5%.

З лютого зростання тарифів торкнеться практично всіх видів комунальних послуг — і тих, які регулюються центральними органами (електрика, газ), і тих, які знаходяться у віданні місцевих органів (вода, водовідведення і всі інші), пише «Дзеркало тижня».

Конкретні показники збільшення носять в якійсь мірі ще неостаточний характер. Хоча, за даними Мінекономрозвитку, прогнозні макропоказники на 2011 рік версталися виходячи з припущення, що плата за власне житло (квартплата) зросте на 17%, водопостачання — на 18, каналізацію — 19, електроенергію — 40, природний газ — 50, гарячу воду і опалення — на 24%.

Треба також врахувати, що тарифи, які встановлюються регіональними органами влади, будуть неоднаковими. Тому підбити підсумки очікуваних змін досить складно.

Найбільше зросли тарифи на природний газ і водовідведення (майже в 4,2 рази), найменше — на електроенергію (в 1,56 рази).

Як зазначає видання, за даними досліджень витрат і ресурсів домогосподарств, в останні роки грошові витрати на житлово-комунальні послуги становили в середньому менше 10,0%, тому, начебто, особливо сподіватися на отримання субсидій більшості сімей не доводиться.

В структурі грошових витрат 2009 року (даних за 2010-й ще немає) на місяць на домогосподарство (сім'ю) припадало 193,3 гривні на оплату житлово-комунальних послуг (у 2008-му — 156,5 гривні), у тому числі у містах — 232,7 гривні, в селах — лише 16,9 гривні. У 2009 році найбільша частка витрат на оплату житлово-комунальних послуг у сім'ях з однієї особи — 9,5%, з двох — 8,5%.

Нагадаємо, за несвоєчасну сплату тарифів українці можуть сплачувати пеню у розмірі 0,1% від суми боргу за кожен прострочений день.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути