chrome firefox opera safari iexplorer

Російська мова визнана регіональною у Миколаївській області

07 вересня 2012 о 13:25

Депутати Миколаївської обласної ради на черговій сесії 7 вересня надали російській мові статус регіональної на території Миколаївської області.

За рішення «Про реалізацію вимог закону України «Про засади державної мовної політики» в Миколаївській області» проголосували 74 депутати. Лише 8 обранців проголосували проти такого рішення.

«З метою вільного використання мов у приватному та суспільному житті обласна рада вирішила, що російська мова є регіональною на території Миколаївської області та до неї застосовуються заходи, спрямовані на використання регіональних мов, які передбачені законом України "Про засади державної мовної політики», — йдеться у відповідному рішенні.

З цього приводу під стінами облради зібралося близько сотні супротивників такого рішення і близько 3 тисяч прихильників російської мови.

Нагадаємо, 21 серпня депутати Миколаївської міської ради прийняли рішення надати російській мові статус регіональної в місті. За постанову тоді проголосували 60 депутатів, проти — 4, утримались — 4 і 4 депутати не голосували.

Президент Віктор Янукович 8 серпня підписав прийнятий Верховною Радою закон, що передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади при проживанні мінімум 10% носіїв на територіях, на яких поширена ця мова.