chrome firefox opera safari iexplorer

Російська мова стала регіональною у Запорізькій області

16 серпня 2012 о 12:29

У Запорізькій області російська мова стала регіональною згідно з рішенням Запорізької обласної ради на позачерговій сесії в рамках реалізації положень закону Про основи державної мовної політики.

Зокрема, за таку постанову проголосували 79 депутатів із 81 зареєстрованих (всього в раді 100 депутатів).

Даний проект запропонував голова облради Павло Матвієнко у своїй доповіді перед засіданням. Як зазначалося у виступі, на 2001 рік мовна група громадян, які своєю рідною мовою вважають російську, становила 48,19% населення, а також те, що в області проживають представники 16 мовних груп.

Після прийнятої постанови до відома територіальних громад і місцевих рад буде доведено, що російська мова, як регіональна мова, використовується на території регіону в роботі місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування, застосовується і вивчається в державних і комунальних навчальних закладах, а також використовується в інших сферах суспільного життя.

Крім того, місцевим радам області рекомендовано розглянути питання про застосування на відповідній території заходів, спрямованих на використання інших регіональних мов або мов меншин, передбачених чинним законодавством.

Будуть визначені витрати, необхідні для реалізації рішення і враховані при внесенні змін до обласного бюджету на поточний рік і підготовці проекту обласного бюджету на 2013 рік.

Як повідомлялося сьогодні, 16 серпня, російська мова отримала статус регіональноїодноголосним рішенням міськради Севастополя на позачерговій сесії. При цьому вчора, 15 серпня, депутати Дніпропетровської облради в п'ятницю, 17 серпня, на черговій сесії облрадимають намір розглянути питання Про підтримку мовної політики в Україні. Представники опозиційних партій виступають проти.

Нагадаємо, Одеська облрада надала російській мові статус регіональної.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути