chrome firefox opera safari iexplorer

У черкаський собор привезли унікальну православну святиню з Греції

12 вересня 2012 о 12:03

Місцем паломництва православних став собор Архiстратига Михаїла в Соборному парку міста. Нині і старі, і малі йдуть до одного з найбільших і найкрасивіших храмів, збудованого за власним проектом митрополита Черкаського та Канівського владики Софронія, аби вклонитися хресту з часткою Честного Древа Животворного Хреста Господнього. Унікальну православну святиню доставили в місто над Дніпром iз далекої Греції.

«Черкаські православні заслужили такий привілей, коли почали вшановувати святого Луку Кримського. Цього видатного чоловіка було приєднано до лику святих за заслуги в медицині, адже він був хірургом від Бога, доктором медицини, став архієпископом Сімферопольським та Кримським», — пояснили «УМ» у Свято–Михайлівському кафедральному соборі. Одна з найважливіших православних святинь пробуде в Черкасах до 2 жовтня.

ДОВІДКА «УМ»

Архієпископ Лука Войно–Ясенецький (в миру — Валентин Феліксович Войно–Ясенецький) народився 9 травня, 1871 року в Керчі. Закінчив медичний факультет Київського університету. До революції працював у земських лікарнях, став професором. На початку 1920–х років з іменем Луки прийняв чернечий постриг і був висвячений на єпископа, кинувши виклик загальному страху перед більшовицьким терором. Архієпископ у 1926 році бував і в Черкасах, бо тут жили його батьки.

Через надумане звинувачення у шпигунстві на користь англійців 12 років провів у таборах. Є автором 55 наукових праць iз хірургії, фізіології, анатомії та 12 томів проповідей. Його скальпель i молитви врятували життя багатьом пораненим бійцям у роки Великої Вітчизняної війни. Помер архієпископ Лука Войно–Ясенецький 11 липня 1961 року у Сімферополі. В 2010 році в цьому місті йому встановили пам’ятник.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути