chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра у Києві вперше за 19 років збирається собор УПЦ МП

07 липня 2011 о 16:52

Завтра до Києво–Печерської лаври з’їдеться вся верхівка Української православної церкви Московського патріархату — вперше з 1992 року УПЦ МП збирається на собор. У порядку денному — доповідь митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана), підбиття підсумків діяльності церкви за минулі 19 років та внесення змін до статуту УПЦ МП. Говоритимуть і про відносини з іншими українськими православними церквами, у тому числі «розкольниками» з Київського патріархату, а також греко–католиками.

Напередодні зібрання «емпешних» ієрархів у середовищі самої церкви, а відтак і в пресі з’явилися чутки про те, що цей собор «підготує ґрунт» для автокефалії УПЦ від Москви. Зокрема, як розповів «Україні молодій» один зі священнослужителів УПЦ Київського патріархату, очікується, що на соборі запровадять посаду місцеблюстителя митрополичого престолу, яку обійме архієпископ Олександр Драбинко.

34–річний керівник відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП — затятий ворог прибічників перебування «під чоботом» Москви, оскільки нібито потайки схиляє до автокефалії Блаженнійшого Володимира.

Хоча «проукраїнські» джерела «УМ» у «московській» УПЦ запевняють, що Сабодан і без усіляких «схилянь» прагне незалежності від Білокам’яної, навіть якщо з огляду на політичну доцільність не демонструє цю свою позицію. І нібито підготувати шляхи до відступу планує терміново, адже 20 липня в Україну знову (сюрприз!) приїздить російський патріарх Кирил.

Такої самої думки щодо симпатій митрополита Володимира дотримується і голова Спілки православних братств України Валентин Лукіяник, якого Синод УПЦ МП 28 червня відлучив від церкви. Лукіяник наголошує на тому, що «підбурює» до автокефалії саме Сабодан, а Драбинко — лише прикриття й вірний прислужник. Учора відлучений активіст, який відстоює релігійне верховенство Москви, збирався провести в Києві «альтернативний» собор УПЦ, закликавши до участі в ньому всі громадські організації України.

Архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан у коментарі офіційному сайту УПЦ МП назвав це зібрання «самочинним зборищем» і закликав «усіх тверезомислячих віруючих православних християн, які справді дорожать єдністю церкви, утриматися від участі в таких акціях».

А тим часом Олександр Драбинко запевняє, що ініціативу щодо запровадження посади місцеблюстителя митрополичого престолу собор УПЦ МП не розглядатиме і вже тим паче не призначатиме його на цю посаду. Той факт, що ієрархи на своєму зібранні планують зробити бодай якісь кроки в напрямі автокефалії, заперечив і архієпископ Митрофан.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути