chrome firefox opera safari iexplorer

У Криму обвалилися ціни на відпочинок

05 вересня 2012 о 09:46

У вересні ціни на відпочинок в Криму знижуються на 30% порівняно із серпнем. Про це в ексклюзивному коментарі УНН повідомив міністр курортів і туризму АР Крим Олександр Лієв.

«У середньому пропорція поділяється таким чином: із 5 млн туристів, які відвідали Крим за 8 місяців цього року, більш ніж 3,7 млн — це жителі України, майже 1 млн (950 тис)  — громадяни Росії, близько 250 тис – туристи з Білорусі. Кількість туристів з інших країн розподіляється таким чином: лідерами є країни Балтики, серед яких  основний турпотік – це Латвія, на другому місці – Литва, на третьому — Естонія, потім іде Азербайджан, Туреччина, Польща. Інші – це німці, австрійці, французи англійці. Вони помітні у статистиці, хоча сказати, що їх багато — не можна, але це десятки тисяч людей», — повідомив О.Лієв.

Він також зауважив, що сезон у Криму триває чотири «літні» місяці – червень, липень, серпень та вересень, оксамитовий сезон – це жовтень і перша половина листопада. «Так курортологи описують наші кліматичні особливості. Кримський вересень відповідає літнім місяцям в Україні  та схожий  на червень та липень», — додав він.

О.Лієв наголосив, що серпень у Криму дуже спекотний місяць, а у вересні ночі стають більш прохолодними."Якщо у серпні  вночі буває + 25-28 градусів, то у вересні вже +8… Взагалі вересень — це найкращій місяць для санаторно-куротного лікування та для того, аби відвідувати Крим", — відзначив міністр.
Водночас О.Лієв відзначив, що у серпні в Криму надорожчі розцінки. «На жаль всі стереотипи щодо кримської дороговизни крутяться якраз навколо цього місяця. Насправді ціна у вересні вже на 30% менша. На сьогодні все те, що у серпні коштувало  1 тис. грн зараз коштує 700, у жовтні це буде 500грн», — додав він.

Міністр зазначив, що найвищі ціни у Криму з 20 липня по 25 серпня, другий рівень цін – з 1 червня по 20 липня, ще нижчі ціни у вересні. «У жовтні та листопаді  ціна відрізняється у два рази від того, що пропонують в серпні», — додав він.

Нагадаємо, за інформацією міністерства курортів та туризму АР Крим на початок вересня Крим відвідали 5 млн. туристів, що на 7% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

У свою чергу Голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов зазначив, що пропорційно з ростом туристичного потоку повинні збільшуватися надходження податків до бюджетів.

«Безумовно, збільшення туристичного потоку важливо для нас. Але необхідно розуміти, що зростання турпотоку — це додаткове навантаження на медицину, комунальну сферу, дорожню інфраструктуру. Тому користь для Криму повинна обчислюватися виходячи не з мільйонів туристів, а з того, які доходи від сфери курортів надійшли до бюджетів. Це ті гроші, які витрачаються на підтримку і розвиток інфраструктури Криму», – повідомив Анатолій Могильов.

На його думку, у Криму необхідно вдосконалити механізм справляння туристичного збору.
«Туристичний збір — загальноєвропейська практика. У нас він введений не так давно, механізм не до кінця відпрацьований, в результаті чого бюджет недоотримує кошти. Цю проблему необхідно вирішити до початку наступного курортного сезону», – підсумував Анатолій Могильов.