chrome firefox opera safari iexplorer

В Індії відкрили магазин одягу «Гітлер». ФОТО

03 вересня 2012 о 09:52

В індійському місті Ахмедабад (західний штат Ґуджарат) відкрито магазин одягу під назвою «Hitler». Зі свастикою в логотипі. Єврейська спільнота обурена, власник магазину відмовляється перейменувати бутік.

Про це повідомляє The Telegraph.

Власник крамниці Раджеш Шах заявив, що він назвав магазин не прізвищем лідера Третього рейху, а на честь діда свого партнера, який мав прізвисько «Гітлер» за свій неприємний характер.

За словами Шаха, він дізнався про нацистського лідера тільки після пошуку його імені в інтернеті. Але критики бізнесмена кажуть, що свастика в літері «i'» перекреслює виправдання Шаха, і вважають: він спекулює на дивній популярності Гітлера в Індії.

Нацистська свастика була взята німцями з індуїстської культури, де вона вважається сприятливим символом. Книга Гітлера «Моя боротьба» (Mein Kampf), в якій він виклав свої расистські теорії, залишається в Індії бестселером — щороку індійські студенти розкуповують більше 10 тисяч копій.

Бізнесмен Раджеш Шах — від Махатми Ганді до Гітлера. Фото: telegraph.co.uk

У сусідньому штаті Пенджаб вийшла і користувалася популярністю романтична комедія «Закоханий герой Гітлер», а у східному штаті Меґхалая в парламент обрано депутата, який змінив своє ім'я на «Адольф Гітлер». Він є членом партії, яка входить у владну коаліцію.

Видання нагадує, що під час Другої світової «частина індійців були повстанцями в Індійській національній армії» — створеному японцями військовому формуванню, за допомогою якого індійці сподівалися отримати незалежність від Британії.

Підприємець Раджеш Шах заявив, що перейменує свій магазин у престижному районі Вастапур, неподалік від рідного міста Махатми Ганді, тільки тоді, коли опоненти компенсують йому 500 фунтів стерлінгів, витрачених на виготовлення вивіски та промоційних матеріалів.

«Як може хтось у місті Махатми Ганді і ненасильства прославляти таку особу, як Гітлер, котрий убив мільйони беззбройних цивільних громадян, — висловила обурення організація „Індійські друзі Ізраїлю“. — Молоді треба розповідати про злочини, вчинені Гітлером».

Загалом у світі щорічно продається близько 20 тисяч примірників англомовного перекладу «Моєї боротьби»; відомий випадок, коли в одному магазині в Індії книзі надали статус «бестселера».

У липні цього року німецький суд заборонив продаж коментованих уривків з «Mein Kampf».

У грудні 2011 року в Британії продавали «Майн Кампф» із наліпкою «Найкращий подарунок на Різдво».

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути