chrome firefox opera safari iexplorer

Менше за українців у Європі отримують тільки молдавани

29 жовтня 2012 о 12:40

За розміром середньомісячної зарплати в минулому році, в перерахунку за офіційними курсами валют, Україна опинилася на 40-му місці.

Середньостатистичний український працівник отримував у 2011 році $332 на місяць, випередивши тільки працівників Молдавії, які заробляли по $271.

Трійку лідерів склали швейцарці, датчани та норвежці з зарплатами відповідно $7110, $6628 і $6429, пишуть «Коментарі».

У той же час, за рівнем зарплат в перерахунку за ПКС Україна вже не на другому, а на третьому знизу місці.

Виявляється, середній український заробіток за своєю купівельною спроможністю еквівалентний $841, і Україна за цим показником випередила не тільки Молдову ($461), але і Албанію ($796).

Відставання від лідерів більш ніж п´ятикратне. Так, середній заробіток в перерахунку за ПКС досяг $4420 в Люксембурзі, $4321 в Нідерландах і $4271 в Німеччині.

Якщо ж розбити список з 41 країни Європи на багатшу і біднішу частини, приблизно рівні за чисельністю населення, найбіднішими серед багатих виявляються Італія і Мальта (у них середній заробіток за ПКС вийшов у розмірі $2826 і $2591), а найбагатшою серед бідних — Словенія ($2282), від якої Україна відстає в 2,7 рази.

Цікаво, що, якщо вірити офіційній статистиці, ситуація з зайнятістю в Україні за європейськими мірками виглядає набагато краще, ніж ситуація із зарплатами. Рівень безробіття, визначений за методологією МОП (Міжнародної організації праці), склав 7,9%. Якщо ранжувати країни від нижчого рівня безробіття до вищого, то Україна за цим показником ділить 18-19-е місця з Кіпром.

Найнижче безробіття — лише 0,6% — зафіксовано офіційною статистикою Білорусі, на другому місці Норвегія — там безробітних всього 3,3% економічно активного населення, на третьому місці Швейцарія з показником 4%.

А найвище безробіття зафіксоване в колишніх югославських республіках: Македонії (31,4%), Боснії і Герцеговині (27,6%) та Сербії (23%).

Тим не менше за такого величезного надлишку робочої сили люди заробляють там більше, ніж в Україні (і з урахуванням ПКС, і без урахування).

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути