chrome firefox opera safari iexplorer

Менше українців читають тільки молдовани, — видавці

28 грудня 2012 о 09:35

Книговидавці б'ють на сполох: українці почали менше читати. За даними Асоціації видавців та розповсюджувачів книг, на покупку літератури ми витрачаємо в десятки разів менше, ніж в інших країнах — 2,9 євро (31 грн) на рік. Бережливі німці не шкодують і 119 євро, фіни — 105, корейці — 95, поляки — 32.

Менше нас читають лише молдовани (на 2,2 євро в рік).

Головною причиною того, чому українці не бажають купувати книги, президент асоціації Олександр Афонін називає відсутність держпідтримки і популяризації читання: «В Англії, Німеччині, Фінляндії такі програми працюють. Їх мета — навчити дітей не тільки читати, але й переказувати прочитане, а потім застосовувати отримані знання на практиці. Навіть в Палаті лордів її члени зобов'язані раз на рік публічно розповідати, що значить книга в їхньому житті. В Україні такої програми немає », — повідомляє Сегодня.

Втім, можливо, нас рано викреслювати зі списку найбільш читаючих націй. У столиці дійсно тепер не часто побачиш людину, що читає звичайну книгу, зате в метро і маршрутках всі поголовно з «рідерами» (електронні книги) і смартфонами — тобто читають ті ж книги з екранів.

«Е-книги у нас не залежуються, їх стабільно розкуповують останні кілька років», — підтвердили нам в одному з магазинів техніки.

«Я багато читаю — по книзі в тиждень в середньому. Тому купила рідер за 1000 грн — він окупився за три місяці. «Читалки» є майже у всіх моїх знайомих. Хоча деякі принципово купують тільки паперові книги — мовляв, з екрану читати не в кайф », — розповіла киянка Наталія.

У книгарнях відзначають, що книжкою року став еротичний роман «П'ятдесят відтінків сірого». 

«Зараз спостерігаємо бум на книги українською мовою. Особливо вони стали популярні після «закону про мову», — розповіли нам в одному зі столичних книжкових магазинів.

Також розбирають романи, за якими знімають фільми. Ось зараз чекаємо буму на «Анну Кареніну».

В іншому магазині нам розповіли, що популярні вже черговий рік книги-тренінги: «Тобто ті, які вчать бути успішними, щасливими або допомагають пережити, наприклад, розлучення».

Джерело: УНІАН
Розділи: Новини культури

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути