chrome firefox opera safari iexplorer

На Черкащині постане пам'ятний знак воїнам 4-ї Київської дивізії Армії УНР

25 жовтня 2012 о 10:43

Вперше в Україні окрему військову частину Армії УНР буде увічнено пам’ятним знаком.

Благодійна ініціатива «Героїка» вирішила вшанувати воїнів 4-ї Київської дивізії, які відзначились в боях з більшовиками у селі Сухини на Черкащині.

30 січня 1920 року у цьому селі воїни дивізії роззброїли більшовицьку кавалерійську частину чисельністю в 100 шабель. Це була одна з численних звитяг «киян» під час Першого Зимового походу.

Влітку 2012 року представники «Героїки» звернулись до Сухинської сільської ради з пропозицією спорудити пам’ятник «Воїнам Армії Української Народної Республіки», на згадку про переможну сторінку в історії села. Депутати підтримали пропозицію і надали офіційний дозвіл.

Вже традиційно пам’ятник буде збудовано у формі відзнаки Армії УНР «Хрест Симона Петлюри». На меморіальній таблиці буде вигравірувано зображення ордену «Залізний хрест за зимовий похід і бої».

Напис на табличці буде наступним: «Воїнам Армії Української Народної Республіки. Козакам та старшинам 4-ї Київської дивізії. За перемогу над більшовиками в с. Сухини 30 січня 1920 року».

Об’єкт: Пам’ятник
Місце розташування: с. Сухини Корсунь-Шевченківського району Черкаської області.
Загальний кошторис проекту: близько 10 000 грн.
(Виготовлення білого петлюрівського хреста; доставка пам’ятника з Корсуня-Шевченківського до с. Сухини; встановлення пам’ятника, облаштування прилеглої території).
Матеріал: бетон стилізований під камінь білого кольору, камінь габро, камінь бутовий, сталь.

Переказати кошти на цей проект можна на картку ПриватБанку:
4149 6050 5124 4937. Слабоспицький Олег Олександрович.
Докладніша інформація: heroic.spirit@gmail.com
+ 38 093 725 67 45 (Павло Подобєд).

Благодійна ініціатива «Героїка»

Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути