chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні таблиця Мендєлєєва поповниться двома новими елементами

24 жовтня 2012 о 14:08

У середу, 24 жовтня, в Москві 114-й і 116-й елементи таблиці Менделєєва отримають офіційні найменування. Урочиста церемонія, пов'язана з «Флерова» і «Лівермор», вперше синтезованими фізиками з підмосковної Дубни, відбудеться Центральному будинку вчених РАН.

114-й і 116-й елементи таблиці Д.І. Менделєєва, отримані в 2000-х фізиками з підмосковної Дубни за участю американських колег з Ліверморської національної лабораторії, отримають офіційні найменування в Москві. Урочиста церемонія «йменування» відбудеться в середу, 24 жовтня, Центральному будинку вчених РАН.

Назви нових елементів вказують на своїх творців. 114-й елемент називається «Флерова» — на честь Лабораторії ядерних реакцій ім. Г.Н. Флерова Об'єднаного інституту ядерних досліджень. Саме там у 2000-х роках був синтезований новий елемент.

У свою чергу, 116-й елемент називається «Лівермор», так як над його відкриттям працювали американські вчені з Ліверморської національної лабораторії.

Нагадаємо, що в травні 2012 року 114-й елемент отримав найменування «Флерова», а 116-й — «Лівермор», за ними були закріплені позначення Fl і Lv. Таке рішення ухвалив Міжнародний союз теоретичної і прикладної хімії (ІЮПАК).

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути