chrome firefox opera safari iexplorer

Стрітенську церкву відбудують за сучасним архітектурним проектом (ФОТО)

05 жовтня 2012 о 08:53

Містобудівна рада затвердила проект відбудови Стрітенської церкви. Архітектори і релігійна громада вирішили не використовувати жоден із чотирьох відомих варіантів Стрітенської церкви для її відбудови і розробили новий сучасний проект.

Про це стало відомо під час засідання Містобудівної ради Києва, повідомляє член Містобудівної ради, голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

«Відбудований храм повинен стати домінантою реконструйованої Львівської площі. Враховуючи нинішній вигляд площі, на думку експертів та релігійної громади, відбудовану за котримсь із старих відомих з часів Київської Русі варіантів церкву було б важко вписати у нову містобудівну ситуацію, що склалась та цьому місці. Тому було розроблено новий сучасний проект храму», — пояснив О. Бригинець.

Депутат розповів, що, згідно з проектом церкви, на вході до храму розміщуватиметься ікона Божої Матері «Всіх скорботних Радість», яка знаходилася на Львівських воротах. В одному з варіантів проекту нескляна частина церкви буде оздоблена під унікальну мішану кладку часів Київської Русі – плінфу, яка використовувалася у давньоруській храмовій архітектурі Х століття — початку ХІІІ століття.

«Стрітенська церква біля Львівської брами зустрічала, тобто «стрічала», всіх прихожан, які йшли до Михайлівського Золотоверхого, дорогою ліворуч, і тих, хто йшов дорогою праворуч до Софії Київської. Тож вона завжди мала важливе значення для киян і гостей столиці», — наголосив О. Бригинець.

Нагадаємо, церква Стрітення Господнього була закладена Ярославом Мудрим, кілька разів перебудовувалася, поки не була знищена більшовиками в 1934 р. Офіційною причиною знесення церкви називають плани тодішньої влади реконструювати площу, яку, до речі, досі так і не привели до ладу. А справжньою причиною, як стверджують, був страх влади перед дивами, які на власні очі побачили комуністи — в 30-х роках відбулось диво самооновлення церковних бань, які раптом засяяли, наче щойно позолочені.

Стрітенська церква є особливою ще й тим, що на відміну від деяких інших церков, які будувалися і з часом зникали, завжди була на Львівській площі, про що свідчать київські мапи майже усіх історичних періодів України.

«Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути