chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові відсвяткують 70-річчя УПА. Програма

09 жовтня 2012 о 15:10

У Львові з нагоди 70-річчя створення  УПА відбудуться масштабні святкування. Про це УНН повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Зокрема у неділю, 14 жовтня, в Зубрівському лісопарку, що на Сихові, учасники театралізованого військово-історичного дійства відтворять бій підрозділів УПА проти підрозділів військ НКВД. Переодягнені реконструктори події, а їх близько сотні учасників, проведуть демонстрацію бою. Організатори заходу -  ГО "Товариство пошуку жертв війни «Пам`ять» та члени військово-історичних клубів з усієї України.

Водночас громадська організація "Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять»»спільно з організацією «Пласт» та учасниками військово-історичних клубів проведуть піший Марш слави УПА. Участь у дійстві візьмуть близько трьохсот осіб, перевдягнених у форму повстанців, з використанням кінноти.

Все дійство розпочнеться о 12:00 з площі Митної, далі пройде площею Галицькою, Міцкевича, проспектом Свободи, перед Оперним Театром на вулицю П. Беринди. Закінчиться ця урочиста хода на площі Ринок, перед будинком міської Ратуші.

Кульмінацією  заходів на пл. Ринок стане Святкове співоче дійство «Зродились ми великої години» з нагоди 70-ї річниці створення УПА. Львівський муніципальний хор «Гомін», хор «Повстанець», хор «Благовіст», хори міських музичних шкіл, самодіяльні хори виконуватимуть повстанські пісні.

Довідка УНН: Українська повстанська (рідше — повстанча) армія (УПА) — озброєне крило Організації українських націоналістів.

Діяла з весни 1943 року на територіях, які входили до складу Генерал-губернаторства (Галичина — з кінця 1943, Холмщина — з осені 1943), райхскомісаріата Україна (Волинь — з кінця березня 1943), та румунської Трансністрії (Північна Буковина — з літа 1944), які до 1939—1940 років входили у склад Польщі і Румунії.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути