chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні створили фільм про реальне життя маленьких аутистів

18 жовтня 2012 о 17:58

Побачити реальне життя маленького аутиста і зрозуміти, як з цим жити, змогли глядачі, що прийшли на презентацію короткометражного фільму «Інші діти».

Вона відбулася 17 жовтня в кінотеатрі «Київ», повідомляє Міжнародна громадська організація "Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім».

Цей фільм — студентська робота двох випускниць Києво-Могилянської академії, які за 17 хвилин змогли передати особливості «іншого» світу — світу, де знають про аутизм, боряться з ним і, безсумнівно, сподіваються на краще майбутнє.

Діагностика, соціалізація, навчання до школи і в школі, життя аутиста в сім'ї, ставлення оточуючих — автори фільму намагалися показати всі аспекти життя особливої дитини в своїй документальній роботі.

«У нашій країні аутизм «існує, не існуючи», — ділиться своїми враженнями одна з авторів фільму, випускниця факультету журналістики Леся Іванова. Ми записали близько 6 годин відео, більша частина якого — інтерв'ю: з батьками дітей-аутистів, з лікарями, з ученими, з педагогами. І чим більше історій ми дізнавалися, чим більше думок ми слухали, тим більше розуміли, що ситуація критична. Але разом з тим зрозуміли й інше: допомогти цим дітям МОЖНА, головне почати це робити вчасно — і лікарям, і батькам. Саме для них ми знімали цей фільм. Ми намагалися пояснити, що таке аутизм і тим, хто про нього ніколи не чув, дати відповіді на питання, що виникають у людей, які вперше стикаються з цією проблемою».

Головна героїня фільму — мама дитини з аутизмом Євгенія Панічевська поділилася своєю історією «боротьби» і на екрані, і розмовляючи з глядачами: «Коли моєму Тимуру виповнилося 6 місяців, я почала помічати, що він не такий, як усі діти. Було в його поведінці щось таке, чого я не могла зрозуміти. Походи до лікарів не мали успіхів: одні пояснювали все тим, що дитина росте, інші — просто неправильним вихованням. Коли я все-таки дізналася, що причина такої поведінки сина — аутизм, я твердо вирішила, що потрібно діяти. І це було абсолютно вірним рішенням. Тепер, озираючись на минуле, і радіючи всьому, чого зміг досягти мій син, я впевнено стверджую: народження дитини з аутизмом — це виклик батькам, це випробування, у якому головне вірити і боротися за свою дитину, — боротися, незважаючи ні на що».

«Коли Леся і Люда звернулися до нас з ідеєю зробити фільм про аутистів, першою реакцією було здивування. Адже в нашій роботі ми постійно стикаємося з нерозумінням того, що таке аутизм і як з цим жити. А тут дві молоді дівчини, з такою складною темою і з такою потрібною ідеєю! Звичайно, ми допомогли — і інформацією, і контактами, і героями. Ми дуже сподіваємося, що цей фільм зможе стати гарним інструментом для просвіти. Величезне їм людське спасибі!», зазначила Інна Сергієнко, засновник Фонду «Дитина з майбутнім».

Фільм можна подивитися на сайті www.cwf.com.ua з 18 жовтня.

«Рідна країна»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути