chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні знову можуть початися масові звільнення

30 жовтня 2012 о 14:02

Ситуація у вітчизняній економіці усе більше нагадує найважчі кризові роки. У вересні обсяг промвиробництва знизився на 7% (рік до року). За підсумками дев’яти місяців темпи його падіння досягли -1,2%.

«Темпи падіння у металургійній галузі прогнозовано скоротилися до -9,4% (рік до року) з -13% у серпні. Але поліпшення статистики відбулося лише через більш низьку порівняльну базу. Інші ж великі галузі, разом із машинобудуванням, хімічною і харчовою промисловістю просіли набагато більше, ніж очікувалося», — прокоментувала головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

Промисловий обвал пов’язаний із комплексом причин — від різкого падіння попиту на зовнішніх ринках, що змушує підприємства згортати виробництво, до практично повної зупинки банківського кредитування, через що підприємства не мають змоги навіть елементарного поповнення оборотних коштів.

З огляду на незадовільну ситуацію в європейській економіці й поступове охолодження ринків, яку розвиваються, розраховувати на поліпшення ситуації найближчим часом не доводиться.

«Ми вже погіршили наш прогноз динаміки промислового виробництва на 2012 рік до -1,6% у річному обчисленні», — розповідає аналітик Concorde Capital Олександр Паращій. Лише найоптимістичніші аналітики вважають, що вітчизняний національний продукт за підсумками року зросте на 1%. Близька до нульової позначки динаміка росту ВВП збережеться і у перші кілька місяців наступного року.

Серйозні виробничі проблеми змушують підприємства далі оптимізувати видатки. Як показує практика, насамперед за рахунок витрат на персонал. А це значить, що безробітних знову різко побільшає.

За даними Держстату, рівень безробіття в Україні за методологією МОП (в % до економічно активного населення працездатного віку) в першому півріччі 2012-го становив 8,4%, що вже досягло рівня одного із найкризових — 2009-го.

«Думаю, за підсумками першого кварталу 2013 року цей показник зросте до 10–10,5%. Ринок праці доволі інертний. На економічні проблеми він відреагує з деяким запізненням», — прогнозує провідний експерт Центру Разумкова Павло Розенко. Ситуація почне вирівнюватися тільки ближче до літа, коли стартує туристичний сезон і пожвавлення у сільськогосподарській галузі.

А втім, офіційний показник безробіття — лише слабке відображення проблем, які зріють на ринку праці. Як і протягом 2008–2009 року криза зайнятості зараз активно маскується під часткову зайнятість, (неповниний робочий день) або відпустки за власний рахунок. 

«Звичайно, ці методи не цілком законні, деякі з них за рамками правового поля. Але саме вони врятували країну протягом 2008–2009 року від різкого сплеску безробіття. На початку кризи показники зайнятості населення різко впали. Але протягом шести-дванадцяти місяців вони майже відновилися в міру відновлення виробництва люди повертали собі робочі місця», — наголосив Павло Розенко.

Зараз, щоправда, далеко не всі підприємства ризикнуть маніпулювати зайнятістю. Нещодавно уряд переглянув критерії, за якими визначатиметься частота перевірок Держінспекції з питань праці. Раніше контролери частіше відвідували підприємства, на яких працюють представники соціально незахищених верств населення або ж перевіряли факти порушення колективного договору або перевищення лімітів робочого часу.

Тепер же орієнтиром для інспекторів є наявність заборгованості по зарплаті або її виплаті на рівні мінімально встановленому законом. Тож тепер працедавцеві, щоб не потрапити в поле зір інспекції, простіше буде погодитися на масове скорочення, ніж перевести свій персонал на «мінімалку». Адже небезпека наразитися на санкції за порушення трудового законодавства тепер цілком реальна.

З початку року Держінспекція з питань праці перевірила майже 22 тис. компанії (причому деякі — не один раз). За результатами таких ревізій до адміністративної відповідальності притягнуто 18,809 тис. керівників підприємств, понад 2 тис матеріалів перевірок подано до прокуратури.

За прогнозами економістів, кількість українців, які перебувають на обліку в центрах зайнятості, найближчим часом може збільшитися утроє-вчетверо.

За даними Держстату, зареєстрованих безробітних на 1 жовтня 2012 року було 416,1 тис. осіб. Протягом трьох-п’яти місяців цей показник може зрости до 1,2-1,5 млн.

Джерело: Коментарі
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути