chrome firefox opera safari iexplorer

Вчені винайшли дешевий кольоровий тест для діагностики ВІЛ та раку

29 жовтня 2012 о 19:21

Для виявлення вірусів і біомаркерів захворювань неозброєним оком дослідники з Імперського коледжу Лондона розробили кольоровий тест, пише британське видання Medical News Today.

Як повідомляється, вчені Роберто де ла Ріка і Моллі Стівенс описали випробування прототипу візуального сенсора у зразках крові, що містять біомаркери ВІЛ і раку простати.

За їх словами, біосенсор настільки чутливий, що дозволяє визначити наявність декількох молекул біомаркеру в сироватці крові буквально «на око».

Маркерами у випробуваннях служили капсидний білок ВІЛ р24 і простатичний специфічний антиген (PSA). Якщо результат позитивний, то розчин в контейнері набуває блакитного кольору, якщо негативний — червоного.

Зміна забарвлення пов'язана зі станом наночастинок золота, що перебувають у розчині. Їх зростання контролює специфічна реакція антиген-антитіло, яка лежить в основі імуноферментного аналізу. У присутності аналізованої речовини — білка р24 або PSA — в реакції утворюється скупчення наночастинок неправильної форми, і це надає розчину особливого блакитного кольору.

Якщо ж біомаркер відсутній, то наночастинки не злипаються, а перебувають у сферичній формі, і цим обумовлено червоний колір розчину.

У своїй статті автори наводять показники чутливості пропонованого тесту. У разі зразків від ВІЛ-інфікованих пацієнтів з невеликим вірусним навантаженням тест дозволив виявити р24, що знаходиться на рівні, який не визначається стандартним методом.

«Простатичний специфічний антиген і ВІЛ-1-капсидний антиген р24 визначалися в наднизьких концентраціях порядку 1×10 в мінус 18 ступеня грамів на мілілітр», — розповіли вчені. Професор Стівенс зазначила, що існуючі стандартні методи діагностики досить дорогі для країн з обмеженими фінансовими можливостями.

«Наш підхід дозволяє підвищити чутливість цих методів, не вимагає особливого обладнання і в 10 разів дешевше, завдяки чому можна проводити більш масштабне тестування і за більшою кількістю біомаркерів», — сказала Моллі Стівенс.

За її словами, тест може бути легко настроєно знову на виявлення будь-якого відомого біомаркеру захворювання чи вірусу.

Джерело: ТСН
Розділи: Здоровий спосіб життя