chrome firefox opera safari iexplorer

Вперше за 20 років Україна стала чемпіоном світу зі спортивного рибальства

14 жовтня 2012 о 10:04

У Херсон з’їхалися команди рибалок iз тринадцяти країн світу: з Африки, Азії та Європи. Змагання відбулися в дельті річки Дніпро та в акваторії річок Бакай і Конка.

Ловили тільки хижу рибу — щуку, сома, окуня і судака, повідомляє «Україна молода».

Основними суперниками збірної України стали росіяни і поляки. «Побоюючись організаційних негараздів, спортсмени з Італії, Ірландії та Чехії захопили в Україну навіть свої човни! — розповідає голова херсонської Федерації риболовного спорту Олег Коноваленко. — Боялися, що в нашій країні, як звичайно, будуть проблеми. А з’ясувалося, що абсолютно марно, тому що ми підготувалися до чемпіонату світу на «п’ять iз плюсом». Усі спортсмени жили в дуже комфортних умовах. Їм було надано все необхідне технічне обладнання».

Єдине, на що не змогла «вплинути» українська сторона, — це на кількість риби, яка живе у водоймі. Спортсмени були неприємно здивовані тим, яка вона здрібніла, а мiсцями її зовсім немає. Саме це стало найбільшою проблемою чемпіонату. Лови хоч на найдорожчу вудку і витончену наживку, але якщо риби немає — ніякі хитрощі не допоможуть.

«В Україні така сама біда, як і в Росії: браконьєри вбивають рибу, — скаржиться член збірної Росії, восьмиразовий чемпіон світу зі спортивного рибальства Олексій Шанін. — У нас, у Підмосков’ї, вже не залишилося місць, придатних для повноцінної риболовлi. І в Дніпрі за два дні змагань я не піймав жодної трофейної рибки».

За спогадами бувалих рибалок, найкраща риболовля була в Італії. Ось уже там дійсно і вода чиста, і хижу рибу не повибивали браконьєри. Саме з причини малої кількості риби в Дніпрі в цьому році організатори чемпіонату світу внесли суттєві зміни у правила змагань: рибу не зважували, а вимірювала її довжину. Хоча раніше важливою була саме вага. Після того як рибу вимірювали і записували всі дані, її відпускали назад у воду, щоб не зменшити і без того низьку чисельність.

А щоб компенсувати нестачу риби у відкритому водоймищі, організатори чемпіонату світу влаштували для іноземних гостей екскурсію на Херсонський осетровий завод. Особлива гордість заводчан — веслоноси — викликали найбільший інтерес у рибалок. Відомо, що середньої величини риба цієї породи досягає півтора метра. Рибалки із задоволенням фотографувалися на тлі незвичайних веслоносiв та осетрів.

А завершився чемпіонат народним гулянням на Дніпровській набережній у Херсоні. На святі відбулася вікторина на рибацькі теми. Переможець отримав головний приз — один кілограм червоної ікри.

Уже відомо, що в наступному році чемпіонат світу з лову хижої риби пройде у США.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути