chrome firefox opera safari iexplorer

2012 рік став найтеплішим за останні 120 років

29 листопада 2012 о 13:08

Нинішній 2012-й рік став дев’ятим за рахунком найбільш теплим роком, починаючи з 1850 року, коли стали документально фіксувати спостереження за кліматом планети.

Про це повідомляє Всесвітня метеорологічна організація (ВМО), передають Коментарі.

За даними ВМО, згідно зі спостереженнями, глобальна температура землі та поверхні океану за цей період становила близько 0,45°C (0,81°F), що вище на 14,2°С, порівняно з періодом 1961 – 1990 рр.

Експерти ВМО відзначають, що температура повітря перші 10 місяців цього року була високою, незважаючи на ефект Ла-Нінья – метеорологічного феномена, який передбачає охолодження атмосфери землі.

Доповідь ВМО була представлена на конференції зі зміни клімату в Досі. Його автори зазначають, що висока температура супроводжувалася безпрецедентним таненням арктичного морського льоду та низкою екстремальних погодних і кліматичних явищ, що свідчать про зміну клімату.

У період із січня по жовтень 2012 року екстремальні погодні явища спостерігалися у всьому світі, включаючи хвилі тепла в Північній Америці та Європі, посухи в США, Китаї, Бразилії та деяких районах Росії та Східної Європи. Повені були зареєстровані в одному з регіонів Африки, в Пакистані та Китаї. Спостерігалися незвичайні снігопади та холод у Росії та в Східній Європі.

У басейні Атлантичного океану кількість ураганів перевищувала середню цифру третій рік поспіль. Загалом було 19 штормів. 10 із них досягали рівня ураганів.

Розділи: Довкілля

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути