chrome firefox opera safari iexplorer

Музей Стуса на Донеччині досі залишається безпритульним

06 листопада 2012 о 13:52

Донбаський історико-літературний музей Василя Стуса досі не знайшов собі постійного місця на Донеччині. Певний час він існував у Горлівці, однак його експонати поки не виставлені, а з приміщенням, у якому він розміститься, також не все зрозуміло, повідомляє Радіо Свобода.

Раніше музей був розташований у Горлівці, де поет викладав у місцевій школі. Експозиція була виставлена у будівлі, що належала одному із заводів. Нею завідував ентузіаст та безпосередній власник музею Олег Федоров. Однак торік він заявив, що через стан здоров'я більше не в змозі керувати музеєм, і запропонував обласній владі прийняти його на баланс.

Донецька облдержадміністрація ніби й не проти, однак через бюрократичну тяганину й досі остаточно не визначилася із місцем розташування музею. Адже для нормального функціонування такої структури необхідне нормальне приміщення та музейний працівник-методист.

Музей в бібліотеку Крупської

Голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький пояснив, що давав завдання підготувати приміщення в обласній бібліотеці імені Крупської.

«У бібліотеці буде присвячена кімната Стусу. Принаймні замислювалася у бібліотеці Крупської. Я не наполягаю абсолютно. Це було оперативне рішення, куди можна. Я вважаю, що має пройти спільне засідання комісії облради і комісії по Стусу, яке має розглянути й ухвалити рішення, де краще розмістити або кімнату, або стенд», – пояснив Шишацький.

Однак у самій бібліотеці вже підтвердили, що готують кімнату до відкриття. Проте, вона не буде висвітлювати всі аспекти життя Василя Стуса, а сфокусується на його літературній діяльності.

«Колекція вже передана в бібліотеку. Музей Стуса перебуває у завершальній стадії зі створення тематико-експозиційної композиції і облаштування самого музею. Приміщення виділене. Його розташують в одному приміщенні з музеєм Тараса Шевченка. Щоб облаштувати експозицію, треба було закупити меблі. Ми плануємо у грудні. Там буде бібліотекар, він проводитиме екскурсії», – пояснила заступник директора бібліотеки імені Крупської Наталія Петренко.

«Посунути Леніна у краєзнавчому музеї»

Правозахисниця та заступник голови товариства «Просвіта» у Донецькій області Марія Олійник упевнена, що бібліотека — не місце для музею Стуса, хоч його колишній власник і не проти цього приміщення.

«Вони вирішили відкрити музей Стуса у кімнаті Тараса Шевченка на третьому поверсі, в бібліотеці імені Крупської. Я написала протест. Тому що музей Шевченка не треба посувати. Там кімнатка всього… І музей — це наукова робота. Він повинен бути в музеї, там повинні бути музейні працівники. Таких фахівців у бібліотеці немає. У краєзнавчому музеї. Ми вже робили куток. Була виділена кімната, де оригінали документів експонувалися. Там є місця, там останній поверх Жовтневий період, там знову ті Леніни, Ангеліни, там можна абсолютно посунути», – впевнена Марія Олійник.

Навпроти Донецького національного університету, який закінчив Василь Стус, вже давно заплановано облаштувати сквер його імені з пам'ятником письменникові та дисиденту. Однак коштів в обласному бюджеті й досі не знайшлося.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути